Idén is feltűnnek a retró vonatok a Balatonnál

Két előszezoni hétvégén, június 5-6-án és 12-13-án Nohab-vontatású retró vonatokkal lehet utazni a Balaton északi partján.

Fotó: MÁV-START

A nosztalgiázást követően a tónál maradók számára, az egy-, illetve háromnapos napijegyekkel Június 5-6-án és 12-13-án retró vonatokkal, a 90-es és 2000-es évek balatoni sebesvonatát megidéző hangulatú szerelvénnyel lehet utazni az északi parton. Budapest és Balatonfüred között egy-egy pár Katica sebesvonat Nohab vontatással és a hozzá illő kék Bhv kocsikkal fog közlekedni. Ezek a járatok normál díjszabással vehetők igénybe. A Katica sebesvonat a Déli pályaudvarról 8:30-kor és 14:30-kor, Balatonfüredről pedig 11:11-kor és 17:11-kor indul tájékoztatta a hirbalaton.hu-t  közleményben a MÁV.

Azoknak, akik a retró vonatozást követően még maradnának a Balatonnál, rendelkezésükre áll a Balaton24 és Balaton72 nevű, a tó körüli korlátlan vasúti utazást biztosító, egy, illetve három napra szóló jegytípus, valamint ezek DUO változata, melyekkel a Balaton menti vasútvonalakon túl, a tó térségében 123 település között közlekedő Volánbusz járatokon is lehet utazni. A tavalyi évhez hasonlóan az utasok által továbbra is kedvelt jegytípus maradt a Balaton 24/72, melyből májusban több mint 1600 darabot értékesített a vasúttársaság.

Használatuk során a Nohabok nagy népszerűségre tettek szert a mozdonyvezetők és az utasok körében is, mivel messze a legmegbízhatóbb mozdonyok voltak. Az utasok is megkedvelték a mozdonyok külsejét, hangját és megbízhatóságát, ezért válhattak legendává itthon is, akárcsak Dániában vagy Amerikában. 1979–1990 között Tapolcára helyezték őket fokozatosan, majd a Balaton déli partjának villamosítása után már csak az északi parton jártak, Celldömölk és Budapest között. Ebben az utolsó két évtizedben forrtak össze a gépek elválaszthatatlanul a Balatonnal, ahol hangjuk és megjelenésük a rajongók szerint olyan természetesen illett bele a tó és a hegyek hangulatába, mintha mindig is ilyen helyre tervezték volna őket.

Fontos! A járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban, már nem kötelező arcmaszk használata a szabadtéren lévő peronokon a MÁV állomásain és megállóhelyein, de a vonatokon, valamint a zárt utasforgalmi helyiségekben továbbra is viselni kell a szájat és orrot eltakaró maszkot.

A vasúttársaság továbbra is arra kéri utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, és javasolja a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, a jegyvásárláshoz az okostelefonokra letölthető MÁV applikáció, a megújult ELVIRA felületének vagy a jegyértékesítő automaták használatát.

A nohabos retró vonatokról, illetve többi retró eseményről bővebben itt lehet olvasni.