Akaliban idén két hétvégén át ünneplik a bort mandulavirágzáskor

A IX. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor ünnep két hétvégén át tart Balatonakalin: 2019. március 29-30 és április 5-6 között. Az elmúlt évek sikeres rendezvényein felbuzdulva, valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel várják idén két hétvégén is nyitott pincékkel a kirándulókat a Fenye- és a Les-hegyen – olvasható a település honlapján.

IX. Akali Bor Napja... Március

A program a szokásos mederben zajlik majd: mindkét pénteken a szakmáé-ismeretterjesztésé a főszerep, előadások zajlanak a szőlő-bor, a mandula, valamint a helyi értékek témakörökben.
Március 29-én pénteken nyitnak a kiállítások, melyek során ezúttal a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör alkotásait, és Nesó Sándor, a népművészet mesterének pásztorfaragásait csodálhatják meg az érdeklődők a Művelődési ház nagytermében, illetve a Mag-Tár-Házban. A helyi szőlészet és borászat tárgykultúrájának felvillantása, továbbá a Balaton-felvidéki szőlőhegyeket bemutató fotótárlat teszi még színesebbé a rendezvényt. Persze ezúttal sem maradhat el a mandulás sütemények versenye!
Mindkét szombaton a szokásos módon a nyitott pincéké a főszerep, ám a második hétvége szombatján mindez új kísérőrendezvényekkel is bővül, méghozzá előreláthatólag majd a Nagymocsár területén (a Hóvirág utcai közkúttól a Fenye-hegyre tartó út jobb oldalán önkormányzati kezelésben lévő füves területen) zajló solymász, valamint pásztorkutya bemutatókkal (melyben a kutyák még birkaterelési ügyességükről is tanúbizonyságot tesznek).
A második hétvégén a Nemzeti Park szakértő felügyelete mellett akali gyermekek segítségével egy remek kis természetvédelmi program zajlik, ugyanis a Fenye-hegyen fészkelő gyurgyalagok lakóhelyéűl szolgáló partfalat fogják megtisztítani, megújítani a helyiek és az érdeklődők, hogy a hamarosan visszaérkező színpompás madarakat otthonos körülmények fogadják.
A szombati napot – április 6-án – Balatonakali faluközpontjában, a termelői piac standjaival körülvett Fék Üzletház szomszédságában kialakított téren kívánják megkoronázni egy operett előadással.
„Bízunk benne, hogy mind a helyi lakosok, mind a hozzánk látogató érdeklődők tetszését el fogja nyerni a program két hétvégessé bővítése, bízunk a jó időben és a sok-sok mandulavirágban! Még zajlik a szervezés, így a program időközben némileg módosulhat – írják a szervezők.
A rendezvény a NEA-KK-18-SZ-0083, a NEA-KK-18-M-030, valamint a HUNG-2018/5095 azonosítójú pályázatok támogatásával valósul meg.