Húsz tipp, hogy feledhetetlen legyen a balatoni nyárutó – Őszi bakancslista (welovebalaton.hu)

Itt van az ősz, itt van újra, és ismét gyönyörű arcát mutatja a Balaton környékén. Szokásos, szezonális bakancslistánkon megtalálhatod a hozzád illő aktivitást, ami miatt rá fogsz jönni, a nyár elköszöntével nem ér véget az élet a Balatonon, sőt ekkor kezdődik igazán! – inspirál a welovebalaton.hu.

Strandolj ősszel is!

Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy szeptemberben is irány a strand, pedig szerintünk tényleg érdemes számolni ezzel a lehetőséggel. Először is jó esetben a Balaton még jó ideig nem hűl 20 fok alá (nagyon), így az edzettebb, merészebb látogató simán megmártózhat, úszhat pár hosszt, főleg amíg a levegő hőmérséklete kitart 20 és 30 fok között. De ha mégsem, akkor még mindig ott az üres strand, amin lehet piknikezni, napfürdőzni, még egy kis színt szerezni a tél előtt, élvezni a vénasszonyok nyarát. És ha jókor vagyunk jó helyen, még egy-egy jobb strandbüfét is elcsíphetünk, ami még nem húzta le a rolót.

 
Sétálj a lombjukat hullató fák közt!

Arról valószínűleg nem kell vitát nyitni, hogy az ősz csúcspontja, amikor a fák lombkoronája színesbe öltözik, és megkezdődik a lombhullás. Az ilyet érdemes egy parkerdőben, ligetben vagy ápolt fasorban átélni. Ajánljuk Keszthelyt, ahol akár a Helikon parkba, akár a kastélyparkba, akár a gesztenyefasorba megyünk, látványos színorgiában lesz részünk, de a sárguló badacsonyi, szent györgy-hegyi vagy csopaki szőlőlevelek sem nyújtanak rossz látványt.
Kelj korán a ködös panorámáért!

Az őszi Balatonnál természetesen sok gasztroélmény vár ránk, de előtte még érdemes mozogni egy jó nagyot. Pont a piac előtt ideális kezdés (főleg ha a bevált káptalantóti Liliomkertet választod), ha elég korán felkelünk egy ködös őszi napon, és megmásszuk az egyik tanúhegyet. Elsőre a Halápot ajánlanánk, ami szépen ki van már építve, nem is igényel nagy túrát, ha azonban a köd elég vastag, hogy befedje, akkor irány a jó magas Szent György-hegy!
Fusd le a Szigligeti Félmaratont!

A következő programot alapvetően annak ajánljuk, aki edzésben van, hiszen a közel 21 kilométeres táv is komoly vállalás. A szeptember 14-i esemény ellenben csodaszép tájon vezet majd át, keresztül a Balaton egyik legszebben megőrzött falván. Kutyabarát verseny lesz, a gyerekeknek is rendeznek egy rövidebb távon futamot, motivációs előadásokat is tartanak, és a szervezők szerint lehet majd szaunázni, strandolni és táncolni is.
Fuss és kalandozz a Balaton-felvidéken!

Nem véletlen, hogy két futóversenyt is idetettünk, hisz annyira különböznek, mint a síkvízi kajak a vadvízitől. Az Ultrabalaton Trail a tókerülő futóverseny terepváltozata (reméljük kerékpárral is lesz ilyen majd), amely idén mutatkozik be: október 12-én indítják el több távon. Egyéniben lesz félmaratoni, maratoni, 100 kilométeres, illetve az utóbb távot csapatban is lehet majd teljesíteni. A bázis, tehát a rajt-cél Csopakon lesz.
Hallgasd Morcheebát és Roisín Murphy-t a Gömbkilátó alatt!

Ha valaki azt mondja, vége mindennek, nincs több zenei fesztivál idén a tónál, elég ennyit mondani: Balaton Piknik. Az egynaposnak indult boglári fesztivál idén már kétnapos, de a piknikezős, andalgósan zenehallgatós vonalat nem vetette el. Szeptember 13-14. között. Morcheebát és Roisín Murphyt is hallgathatunk a Gömbkilátó árnyékában.

 
Vegyél részt egy őszi gasztrofesztiválon!

Tavaly elkezdődött egy folyamat: a kevésbé frekventált időszakban egyre több olyan gasztroeseményt rendeznek a tó körül, ahol egyszerre több étterem és borászat kínálatát is megkóstolhatjuk. Minden jel arra mutat, hogy ez a trend ősszel és télen is tovább folytatódik. Szeptember 28-án Sümegen, november 30-án Badacsonyban lesz a Balatoni Kör Gasztro Piknike (ahol a Kör tagjai, éttermek, borászatok mutatkoznak be), október 19-én Murci Fesztivál néven lát vendégül mindenkit a lellei Kishegy, ugyanezen a hétvégén pedig Szigligeten tartják meg a már hagyománynak számító Süllőfesztivált. Novemberben a környék vendéglátóhelyei mutatkoznak be a Füred Gastro Fesztiválon, Tihanyban pedig sor kerül a Garda Fesztiválra. Nem kizárt, hogy ez még csak a kezdet, és még több település készül majd valamilyen hasonló programmal.

Menj el boros programokra, kóstolj, tanulj!

Bort inni és kóstolni jó, ezt már a rómaiak is tudták. Az ősz kifejezetten arra van kitalálva, hogy a balatoni borokkal ismerkedjünk, és már számos jó borbár áll rendelkezésünkre, ha ezt értő módon, programokkal tűzdelve tennénk. Érdemes meglátogatni a ráncfelvarráson átesett badacsonyi Hableányt, ahol a Laposa-birodalom borüzemét lehet meglátogatni, lehet kóstolni bort és ételt is. A Szent György-hegyen lévő Murciban pedig borászsimogatón ismerkedhetünk a szakértőkkel, de zenés programok is várhatóak, sőt az előbb említett Süllőfesztivál idejére külön programmal is készülnek.

Kerüld meg talpon a tavat!

Ha már túrázunk, csinálhatjuk azt is nagyban. A Balaton Camino szervezői valami ilyesmire gondolhattak a mentális feltöltődés mellett, amikor kitalálták, hogy körbetalpalják Közép-Európa legnagyobb tavát. Azóta minden évben, és mindig más évszakban vágnak neki a gyaloglásnak. Idén az őszre esett a választás. Október 5-14-én csatlakozhattok a vidám kis csapathoz bármely szakaszra, de azért előzetesen jelentkezzetek be!

 

További tippek a welovebalaton.hu oldalon találhatók.