Húsz éve város Balatonfűzfő (veol.hu)

Húsz évvel ezelőtt, 2000 június elsején, belügyminiszteri előterjesztésre Balatonfűzfő nagyközségnek városi címet adományozott Göncz Árpád köztársasági elnök. “Az elmúlt húsz évben hatalmas változások történtek rossz és jó értelemben is” – mondta Szanyi Szilvia polgármester.

 

– Láttuk összeomlani az iparunkat, pedig erre alapozta megélhetését a településünk. Az itt élők összefogásának, hosszú, kemény munkájának köszönhetően ismét talpra állt a város. A település szellemi és gazdasági élete megújult, a település vezetői új irányt határoztak meg, melyben a turizmus nagyobb létjogosultságot kapott. Megújultak strandjaink, sportlétesítményeink. Parti sétány és csillagvizsgáló épült. Népszerű, új turisztikai fesztiválok váltak hagyománnyá – fogalmazott ünnepi beszédében Szanyi Szilvia polgármester.

Felidézte a polgármestersége ideje alatt elért fejlesztéseket, és megköszönte Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselőjének támogatását. Elmondta, hogy tavaly október óta a település kilenc fejlesztési elképzelése nyert támogatást. Utcákat újítottak fel, új csúszdaparkot adtak át, gépeket vásárolhattak a zöldfelületek karbantartására.

További burkolatfelújításra, a temető felújítására, óvoda játszótér építésre, járdaépítésre, óvodafelújításra, a tobruki strand épületének felújítására, és az Irinyi Iskola felújítására már van forrás, a munkák elvégzése a közeljövőben várható.

Új kerékpárút készült el, és a közösségi ház előtere is hamarosan megújul. A fűzfőfürdői bolt és kávézó megnyitása a jövő márciusban várható.

Varjú Lajos aki a városi cím adományozásának idején volt Balatonfűzfő polgármestere elmondta, hogy számára sosem volt kérdés, hogy miért jó fűzfőinek lenni. Az egyedülálló földrajzi fekvés, a történelmi múlt, az oktatási, szociális, egészségügyi, közművelődési és sportlétesítmények mind városi szintű szolgáltatásokat nyújtanak.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy ezt a várost nem egy ember, vagy egy testület építette, hanem maguk az itt élő emberek – hangsúlyozta Varjú Lajos.

Bóka István Balatonfüred polgármestere Balatonfűzfő városi címének átvételekor a térség országgyűlési képviselőjeként dolgozott. Beszédében felidézte a rendszerváltás és az önkormányzatiság harminc éves jubileumát. Elmondta, hogy Balatonfűzfőt akkor nagyon jó helyzetben lévő településnek látta. Visszatekintve mégis Balatonfűzfő került talán a legnehezebb helyzetbe. Teljes váltást kellett megvalósítani, új utakat keresni. A lehetőségek most is óriásiak a városban, meg kell ragadni őket.

– Az ünneplés árnyoldala, hogy nemrég a képviselő-testülete feloszlatta magát. Nagyon bízom abban, hogy Balatonfűzfőn az összetartó, egymásért dolgozó erők jutnak majd szerephez. A húsz éves jubileum alkalmából összetartozó, egy irányba húzó családokat, közösségeket és várost kívánok mindannyiuknak – tette hozzá Bóka István.

Kontrát Károly a városi cím átadásakor a belügyminisztérium politikai államtitkára volt. Felidézte a várossá nyilvánításban nyújtott segítségét, és elmondta, hogy akkor és azóta is szívesen működött együtt a város képviselő testületeivel és polgármestereivel, elfogadta és támogatta a törekvéseiket.

– Kellene egy bevásárlóközpont Fűzfőre, az orvosi rendelők létrehozása, felújítása is nagyon fontos, támogatandó cél. A Jókai iskola Fűzfő egyik nagy kincse, vissza kell szerezni. Szükséges az uszodafelújítás, ha ezeket teszi polgármester asszony a programjába én támogatni fogom – mondta el Kontrát Károly.

Az ünnepségen Keil Norbert képviselő, a Balatonfűzfői Atlétikai Klub elnöke méltatta a klub életében évtizedekig jelentős szereppel bíró nemrég elhunyt Tóth János munkáját. A fűzi sportért tett érdemei elismeréseként Tóth János számára a Fűzfői Atlétikai Klub örökös tiszteletbeli elnöki címét adományozták, melyet özvegyének Sárfalvi Péter a Sportért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára adott át.

Az ünnepségen köszöntötték a város húszéveseit, és felvágták a város tortáját. Az este további jó hangulatáról az Irinyi Fúvószenekar, a Kenderfűz Néptánccsoport, a Balaton Dalkör és a Fűzfő Hagyományőrző és Nosztalgia Táncklub gondoskodott – a veol.hu beszámolója szerint.