Horgászt mentettek a Balatonon

Vasárnap este 21 óra magasságában érkezett bejelentés szerint, Balatonlelle Virág Strand előtti vízterületen egy horgász a leszálló köd miatt került veszélybe. A horgász egy Kalóz típusú kisméretű vitorlással ment ki horgászni és a leszálló köd miatt nem tudott visszatérni a kiindulási kikötőjébe.

A BalatonHelp segélykérő alkalmazás használatával sikerült beazonosítani a horgász tartózkodásának pontos helyét – írja Facebook oldalán a  Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ). A szervezet ügyelete azonnal felvette a kapcsolatot a BL Yachtclub & Apartments vezetőjével Tóth Balázzsal, aki a VMSZ tagja, hogy a kikötőjében állomásozó, egész évben hajózó, radarral és navigációs műszerekkel felszerelt LUSZI motoros hajóval és a készenlétben lévő kollégákkal kezdjék meg a horgász felkutatását.

A VMSZ szolgálatvezetője egyeztetett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletesével, hogy a LUSZI motoros hajó és személyzete a kutatást megkezdik. A BalatonHelp applikáció által nyújtott pontos adatoknak köszönhetően, a kutatóhajó műszerei segítségével a horgászt sikerült késlekedés nélkül fellelni, azt követően jó állapotban átvették a LUSZI motoros fedélzetére.

A mentést vezető Tóth Balázs hajóvezető kollégánk döbbenten számolt be arról, hogy a horgász alapfelszereléséből hiányzott a mentőmellény, így azt nem is viselte.

Ezúton is kérik a tavon tartózkodókat, hogy kellő felkészültséggel, megfelelő eszközökkel és okos telefonra előre letöltött BalatonHelp alkalmazással szálljanak vízre.