Horgászoktól várnak füleseket a balatoni halőrök, mert kevesen vannak (pecaverzum.hu)

Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) halőrzési vezetője egy informatív videóban beszélt arról, hogy a horgász-halőr együttműködés alapja a szabályok ismerete és betartása – írja a pecaverzum.hu.

A Balatonon a halőri szolgálatok a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) szervezésében működnek. Amikor igazoltatnak, akkor a horgászoknak is joguk van elkérni a halőrök azonosító iratait, az önálló szolgálati jelvényt és az önálló szolgálati igazolványt, amelyeket Havranek Mihály be is mutat a videóban.

Mint elmondta, a Balaton körül nyolc halőrpáros teljesít szolgálatot, mindegyiknek saját területe van, ahol szolgálataikat úgy szervezik, hogy ne legyenek kiszámíthatóak. Mindegyik páros jól felszerelt. Hivatali gépjárművel, csónakkal, spektívvel, nappali- és éjjellátó távcsövekkel, továbbá hőkamerákkal is rendelkeznek a vizek éber őrei, akik a megközelítőleg 61.000 hektáros Balaton és több mint 2000 hektáros Kis-Balaton teljesítenek állandó szolgálatot.

Havranek kiemelte, a céljuk nem a feljelentés, hanem az optimális állapot elérése, hogy a horgászatról szóló törvényeknek és a Balatoni Horgászrendnek is megfejeljenek a horgászok. Utóbbinak egyik legfőbb kitétele a nemes halak védelme, így kiemelten figyelik a halőrök a fogási napló pontos vezetését.

Az igazoltatás során a horgásznál rendelkezésre kell állnia az állami horgászjegynek, a területi engedélynek (amely lehet nyomtatott vagy elektronikus), a horgászkártyának és egy személyazonosító okmánynak.

A horgászkártyán lévő QR-kód beolvasásával a horgász adatait pontosan le tudják kérni a halőrök a központi rendszerből. Az ellenőrzés során elsőként az állami horgászjegyet vizsgálják, azon is a horgászat megkezdésének és a víztérkódnak a jelölését.

Ezt követően a haltartókat nézik át, majd ellenőrzik, hogy a zsákmány dokumentálása szabályosan megtörtént-e a fogási naplóban.

A leggyakoribb hiba az szokott lenni Havranek tapasztalatai szerint, hogy elmarad vagy csak később történik meg a nemes halak bejegyzése.

„Sokan még mindig a régi gyakorlatnak megfelelően írják be a halakat. Nagyon sokszor csak sorrendiségi rontások vannak, de ez már mindjárt félreértésekre ad alkalmat, hiszen jelenleg a törvény úgy írja elő, hogy amikor kifogtuk a halat, szákba, biztonsága helyeztük, lemértük, utána ezt haladéktalanul rögzíteni kell a fogási naplóban, és minden más tevékenység (csalizás, újradobás) csak ez után következhet. Ha ezt a sorrendet nem tévesztjük el, akkor a továbbiakban a félreértéseket elkerültük” – mondta Havranek.

A szakember hangsúlyozottan kérte a horgászokat, hogy olvassák el a Balatoni Horgászrendet, amelyben külön rendelkezés vonatkozik a nagytestű tüskéshátúakra.

„Az 5 kilogrammot elérő vagy meghaladó fogassüllő kilogramm értékét a beírással egy időben kötelező bekarikázni az éves kvóta egyértelmű nyomonkövethetősége érdekében” – fogalmaznak a szabályban egyértelműen.

A bejelentéseknek nagy szerepe van a horgászok és a halőrök együttműködésében, ezért a BHNp Zrt. egy kizárólag SMS fogadására alkalmas bejelentő számot tartanak fent, amely a következő: +36303503333. Hívogatni felesleges, mert soha sem kapcsolható.

Azért is fontosak a külső jelzések a halőrök számára az illegális tevékenységekről, mert ahogy Havranek fogalmaz, relatíve kevesen vannak, nem tudnak folyamatos lefedettséget biztosítani, viszont a horgászlefedettség szinte majdnem teljes a Balatonon.

„Ezeknek a bejelentéseknek a kivizsgálásával nagyon sok olyan illegális tevékenységet sikerült eddig is földerítenünk, amelyek a Balaton halállományában károkat okoztak” – árulta el a BHNp Zrt. halőrzési vezetője.

Azt is közölte, hogy ebben az évben a halőrök 207 esetben kezdeményeztek közigazgatási eljárást horgászati szabályszegések miatt.