Hónapokra bérelnek balatoni ingatlanokat (sonline.hu)

 

Egyre több balatoni ingatlant bérelnek ki hosszabb távra az emberek, derült ki az ingatlan.com felméréséből. Az érdeklődők akár két hónapra is kivesznek lakást vagy házat, amelyekért átlagosan havonta több mint kétszázezer forintot kérnek el- írja a sonline.hu.

 

A kijárási korlátozások enyhítése után – főleg a nagyvárosban élők – döntöttek úgy, hogy bizonyos időre elhagyják otthonukat és átmenetileg olyan helyre költöznek, ahol zöldebb a környezet és tisztább a levegő.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: májusban robbant be a balatoni albérletpiac. A kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma májusban 70 százalékkal, júniusban 50 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A többletkereslethez hozzájárult, hogy sokan a járvány miatt külföld helyett, inkább belföldi településeket kerestek. Balogh László kiemelte: egy három-négy fős család vagy baráti társaság számára nem került sokkal többe egy hónapra kibérelni egy kiadó ingatlant, mintha egy-két hétre foglalták volna le.
A legfrissebb adatok szerint Zamárdiban kérik el a legtöbb pénzt havi bérleti díjra, átlagosan 450 ezer forintot. Ezt követi Balatonmáriafürdő 400 ezer forinttal, majd Balatonszárszó és Szántód, ahol 300 ezerbe kerül a havi lakhatás. Fonyódon 250, Balatonbogláron 160, Siófokon 150, Balatonlellén 125, míg Balatonfenyvesen átlagosan 120 ezer forintért lehet bérelni ingatlant egy hónapra.
– Siófokon hosszú távra olcsón lehet albérletet találni – fogalmazott Balogh László. – Ennek egyik oka, hogy sok lakás épült a településen, illetve nagyon sok olyan társasházi ingatlan van, amelyet bérbe tudnak adni. Ez nyilván más kategória és nem kerül annyiba, mint mondjuk az északi parton egy hatszobás kúria – tette hozzá az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A sonline.hu megkérdezte a témában Fekete Tamást, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnökét is. A teljes cikk itt olvasható.