Holovits Huba: “napjainkban a 10 millió turisztikai és Balaton szakértő hazája lettünk”

Turisztikai attrakciót teremt, munkahelyeket hoz létre, adóbevételt (iparűzési, idegenforgalmi) generál, magával vonzza a fizetőképes vásárlóerő növekedését, az ingatlanpiac fellendülését a Balatonföldvárra tervezett e-kikötő – véli Holovits Huba. A polgármester szerint az eddig elhanyagolt nyugati városrész, az ott lévő többi magánberuházással együtt bekapcsolódik a város vérkeringésébe. Komplex városfejlesztési cél, ezért mindenképpen létszükséglet, hogy megvalósuljon Balatonföldváron.

Régen a 10 millió futball szakértő országa voltunk, napjainkban a 10 millió turisztikai és Balaton szakértő hazája lettünk. Az e-kikötővel kapcsolatban több valótlan állítás, sok csúsztatás, csacskaság látott napvilágot különböző internetes felületeken, de nyomtatott formában is olvasni lehetett ilyeneket. Úgy gondoljuk, hogy ez a beruházás egyértelműen a COVID világjárvány utáni gazdasági újjáéledés motorja lesz Balatonföldváron.

– mondta el a tervezett beruházásról a Balatonföldvári Önkormányzatai Hírlevél legfrissebb számában Holovits Huba polgármester.

A polgármester szerint a Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának határozata szerint előzetes környezetvédelmi engedélyt kapott az e-kikötő. Az összes eddig felvetett kérdésre és aggályra megnyugtató, szakemberek és szakhatóság által megfogalmazott válaszokat kaptunk. A beruházással kapcsolatban leggyakrabban emlegetett eliszaposodás kérdését részletesen
tárgyalta az előkészítő tanulmány, a keletkező szennyvíztöbblet, a parkolóhelyek kérdését, a strandolók víz és parthasználatát úgyszintén. Vizsgálták a mederviszonyokat az áramlási viszonyokat, a teljes élővilágot és így hozták meg ezt a döntést a szakemberek.

Holovuts Huba szerint egyértelműen politikai célokat szolgál az a hadjárat, ami másfél éve az önkormányzatukkal szemben zajlik. Ennek egy állomása az e-kikötő elleni hergelés. Azért is álságos és visszás – fogalmazott –  az e-kikötővel szembeni támadás mert ez a városban 15 éve napirenden lévő kérdés, minden képviselőtestület fejlesztési programjában szerepelt a terv. Az előző városvezető két önkormányzati cikluson keresztül próbálta megvalósítani az elképzelést. Ráadásul úgy, hogy az akkori tervekben egy jóval nagyobb, parti létesítmény -1200 négyzetméteren egy két és fél szintes apartmanház- is volt a strandra tervezve. Most egy jóval kisebb 300 négyzetméteres földszintes épület fog elkészülni.