Híres borászra emlékeztek Alsóörsön (veol.hu)

Fábián József református lelkész, veszprémi esperes, a természettudomány népszerűsítője emlékére térségi szőlész-borász találkozót szerveztek a község művelődési házánál. Az ünnepségen részt vett a híres személyiség leszármazottja, majd megkoszorúzták a lelkész emléktábláját.

 

A szőlészeti-borászati munkájáról is ismert személyiség emlékét régóta és büszkén őrzik a balatoni településen. Hebling Zsolt polgármester, a Kelet-balatoni Térség Önkormányzati Társulás elnöke, a Balatonvin Borlovagrend tagja méltatta a találkozót, amelyet 23. alkalommal szerveztek meg az alsóörsi Fábián József emlékére, aki 263 évvel ezelőtt a községben született. Utalt az Értekezés a szőlőmívelésről című könyvére, amelyet jelenleg is használnak a szakemberek, másolatát bemutatták ebből az alkalomból – írja a veol.hu.

Hebling Zsolt kiemelte a rendezvényt kísérő hagyományőrzés és az összefogás fontosságát. A találkozót ugyanis a Balatonalmádi és a Balatonalmádi-vörösberényi Kertbarát Körrel együtt szervezték meg. Köszöntötte a megjelenteket Ferenczy Gábor alpolgármester is, majd Kálmán Csaba református lelkipásztor egyebek mellett arról beszélt, hogyan függ össze földi éltünk az örökkévalósággal.

A köszöntők után megosztotta gondolatait a találkozón Varga Zoltán, a Balatonfüred–csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, majd emléklapot adott át Pandur Ferenc, az említett kertbarát kör elnöke a kiemelkedő munkát végzőknek és azok hozzátartozóinak is, akik már nem lehettek ott a megjelentekkel.