Hévíz és Zalakaros jól teljesített a nyáron, de az év eredményét az ősz erősen befolyásolja (zaol.hu)

A hazai turizmus nyári eredményei, még az elmúlt évek rekordjaihoz képest is kimagaslóak voltak, a szektor kilábalása – Budapest kivételével – szinte azonnal megkezdődött a veszélyhelyzet elmúltával. A járvány évének gazdasági szaldója azonban az őszön múlik, ami viszont erősen bizonytalan.


A szektorban meghatározó zalai települések mindegyike csúcsközelben teljesített nyáron, Balatongyöröktől Zalakarosig, de a főszezon két hónapja – plasztikusan megfogalmazva – annyit jelent, hogy a beteg levegőhöz jutott ugyan, de állapota továbbra is kritikus, a gyógyulás, a teljes felépülés még messze van. Az őszi foglaltsági adatok főként Zalakaroson biztatóak, Hévíz számára pedig a külföldi turizmus újraindulása jelentené a kilábalást. Az erős belföldi érdeklődés mindenesetre mindkét fürdővárosnak több-kevesebb reményt ad.

A turisztikai dominanciá­jú települések mezőnyében Zalakaros az optimisták közé tartozik, hisz’ egy hivatalos foglaltsági adatokon alapuló összesítés szerint a harmadik legnépszerűbb célpont Magyarországon.

– Városunk mindig is benne volt a hazai Top 10-ben, a belföldi turizmust tekintve pedig még az ennél is szűkebb élmezőnyhöz tartozott – fogalmaz lapunknak Novák Ferenc polgármester. – A minőségi szolgáltatások s ezek sokszínűsége, valamint a kiváló marketing régóta hozza gyümölcsét. Ennek köszönhető, hogy az első hét hónapban korábbi eredményeink 60 százalékát hoztuk úgy, hogy gyakorlatilag három hónapra leállt a település. Örömteli tény: a július–augusztus telt házas volt nálunk, és őszre is kedvező tendenciát mutatnak a foglalások. Bízunk abban, hogy Zalakaros változatlanul népszerű lesz, főként – mint eddig is – a belföldi turisták körében.

Persze, ezért sokat tesznek, szeptemberben például minden hétvégére kínálnak programot, s most jön a java: a Kis-Balaton futóverseny, majd a Tour de Zalakaros, amelyen több ezer kerékpáros résztvevőre számítanak, akiknek egy része szállóvendég is lesz.

Picit más a helyzet Hévízen, ahol hagyományosan erősebb a külföldi vendégkör, mint a hazai. A Covid s a különféle intézkedések miatt viszont idén az előbbi (nagyon) hiányzik. Ráadásul három szálloda nem nyitott ki a nyárra felújítások miatt, egy pedig, szintén rekonstrukció okán, csökkentett kapacitással üzemel, emiatt 600 szoba kiesett a lehetséges kínálatból.

A többi szálláshely júliusban és augusztusban telt házzal működött, összegez Papp Gábor polgármester, hozzátéve, a korábbiakkal ellentétben a látogatók 75 százaléka belföldi volt, és csak 25 százaléka érkezett külföldről, ami hosszú távon előny lehet, hiszen szép számmal jöttek olyanok, akik korábban még nem pihentek Hévízen, és a városban arra számítanak, jó részük idővel visszatér. Az is újszerű, hogy sok a fiatal, a vendégkör átlag­életkora 10-15 évet csökkent.

A teljes cikk itt elolvasható.