Hétvégén még a felfordított felmosóvödörre is tudnának vendéget ültetni a Balatonnál (nepszava.hu)

A járvány miatt tavasszal úgy tűnt, a turizmusnak tényleg kampó, ám az utóbbi hetekben a magyarok olyan lelkesedéssel nyaralnak, mintha nem lenne holnap – írja a balatoni vendéglősöket, Tourinform irodavezetőt, szállásadót megszólaltató nepszava.hu.

– Jó és nagyon jó napok váltakoznak – mondja Balla György, a balatonmáriafürdői Port Étterem és Panzió tulajdonosa. – Egyelőre tökéletes a főszezon, csak az időjárás zavarhat be, ám a foglalások azt mutatják, szeptember végére ugyanolyan évet produkálhat a Balaton, mint egy évvel ezelőtt. A tópart július első hétvégéje óta szinte megtelt: bejött a helyi vállalkozók várakozása, akik a koronavírus-járvány idején abban reménykedtek, a veszélyhelyzet feloldása után a belföldi turizmus pótolja az előszezon elmaradása okozta veszteségeket. – Láthatóan a többség tartja magát a Több Balaton, kevesebb Adria! szlogenhez – jegyzi meg a máriafürdői vállalkozó.

– Sokkal több a magyar vendég ugyanis, mint az előző években, s így a külföldiek korábbiaknál jóval kisebb száma sem érződik a forgalmon. Szentpéteri Ildikó, a siófoki Tourinform vezetője szerint a nyolcvanas éveket idézi a magyar vendégek létszáma, aránya, a magánszállások, vagyis a szobakiadók, kisebb panziók, apartmanok üzemeltetői nem is érzékelnek különbséget a forgalomban az előző évekhez képest. Legfeljebb abban, hogy kevesebb az euróban fizető vendég. – A kisebb szálláshelyeknél a június még gyengébbnek bizonyult a tavalyinál, viszont a foglalások alapján az is látható, hogy az elmaradt előszezont a szeptemberi utószezon kompenzálhatja – magyarázza Szentpéteri Ildikó. – A nagyobb szállodákban nehezebben indult be az idény, viszont ők akár az év végéig számolhatnak az elhúzódó utószezonnal. A vendégkör persze változott tavaly óta, nemcsak a külföldi foglalás kevesebb, illetve több a magyar, az is megfigyelhető, hogy az ország távolabbi részeiből is sokan jönnek, a korábbi évekhez képest sokkal több a kelet-magyarországi nyaraló.

 

Kettészakadt hetek

– Teljesen kettészakadt a hét, hétfőtől szerdáig van idő egy kicsit szusszanni, csütörtöktől aztán jön az őrültek háza – jellemzi a forgalmat a balatonlellei vendéglős, Sándor. – Láthatóan az emberek nagy része nem tud egész hétre szabadságot kivenni, így a többség csak a hosszú hétvégékre érkezik. Az internetes közösségi oldalakon megannyi bejegyzés az elszabadult árakat teszi ezért felelőssé, de Sándor sokkal inkább a koronavírus miatt kényszerből kivett tavaszi, koranyári szabadságokat látja a háttérben.

– Ha tényleg annyira drága lenne a Balaton, akkor nem lennének tele hétvégenként a vendéglátóhelyek – állítja. – A hét első felében jellemzően 70-80 százalékos telítettséggel megyünk, csütörtökön már telt ház van, szombaton pedig még a felfordított felmosóvödörre is tudnánk vendéget ültetni. Az áraink pedig, s ebbe a környékbeli vendéglátóhelyeket is beleértem, maximum az inflációval emelkedtek tavaly óta.

Balla György szerint a komolyan vehető szálláshelyeken jellemzően a szolgáltatásbővüléssel emelkedtek az árak. Ő is úgy véli, elég egyértelmű cáfolata a közösségi médiában tapasztalható felháborodásnak, hogy már alig találni szabad szállást augusztusra. Ami az áremelkedést illeti: több jel is arra utal, valóban történt drágulás – még ha azt a szolgáltatások fejlesztésével is indokolják a vendéglátós szakemberek –: az egyik utazási szakblog szerzője tette közzé nemrég, hogy annyiba kerül Tapolcán egy négycsillagos szállodában egy hétvége, mint egy ötcsillagos szingapúri hotelben.
A tavalyihoz hasonló főszezont produkál a Balaton

Remek főszezont produkál a Balaton, ezt támasztják alá a statisztikák is. Júliusban közel 430 ezer vendég csaknem 1,5 millió vendégéjszakát töltött a tónál, ami megközelítőleg megegyezik a tavalyi időszak adataival – ismertette pár napja a statisztikákat Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. A KSH adatai szerint júniusban még nem lehetett turistaáradatról beszélni. A külföldi vendégek által a szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégeké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 77 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly júniusban, 12 milliárd forintot tett ki. Ebből a szállásdíj-bevétel 81 százalékos csökkenéssel 6,3 milliárd forint lett, a vendéglátásból pedig 4 milliárd forint bevétel keletkezett a szálláshelyeken. A belföldi vendégek a legtöbb éjszakát a Balatonnál töltötték el – írja a nepszava.hu.