Hétvégén is zajlott az élet a Balaton vízén

Csütörtökön vette kezdetét és vasárnapig tartott a Finn Európa Bajnokság Révfülöpön, ahol több, mint hatvan versenyző mérte össze tudását. Szombaton pedig a Magyar Vitorlás Szövetség évadzáró regattáját tartották Balatonfüreden. A Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjon rekordszámú, 238 hajó vágott neki a távnak. 

Révfülöp

A világbajnok és friss Európa-bajnok Berecz Zsombor (PRO SE) magabiztosan nyerte újabb bajnoki címét ezúttal Révfülöpön, a Finn Országos Bajnokságon. A záró napon megrendezett négy futamból megnyert kettőt, így végül hat futamgyőzelemmel egy második és egy negyedik helyezéssel zárta úgy az ob-t, hogy az utolsó futamon már rajthoz sem kellett állnia. Kisebb meglepetés is történt azért Révfülöpön. Az utolsó napig a második helyen álló, junior korú Németh Domonkosnak (THE-YKA) ugyanis „becsúszott” három rosszabbul sikerült futam, amit kihasznált Kaiser Kristóf (Hajógyár SE), aki kiegyensúlyozott vitorlázásával így ezüstérmesként zárta a bajnokságot, a fiatal tehetség előtt.

Az utolsó napon – Berecz Zsombor mellett – a nagyon rutinos Finndingisnek számító és kölcsönhajóval induló Pallay Tibor (Balatoni Yacht Club) is futamot tudott nyerni, ismét bebizonyítva, hogy továbbra is a legjobbak közé tartozik. Szintén boldog lehetett futamgyőzelmének köszönhetően Haidekker Elemér (MVM SE) is, aki az utolsó futamot tudta megnyerni.

A junior, a Masters, a Grand Masters, a Grand Grand Masters, valamint a Legenda kategóriában indulókat külön is értékelték. A legfiatalabbaknál az abszolút verseny bronzérmese, Németh Domonkos diadalmaskodott, Kántor Zsigmond (MBS VSE) végzett az első helyen a Masters kategóriában, Huszár Géza (SVSC) nyerte a Grand Masters, Székely Antal (OVE) a Grand Grand Masters, Farkas József (OVE) pedig a legenda kategóriát – írta a hunsail.hu.

Balatonfüred

Mindössze 2 órára is kicsivel több mint 9 percre volt szüksége az Oroszlán Péter kormányozta Principessának arra, hogy teljesítse a Balatonfüred-Tihanyi-szoros-Sajkodi öböl-Tihanyi-szoros-Hajógyári öböl-Balatonfüred távot és megnyerje a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjat. Az időjárásra nem lehetett panasz, hiszen csodálatos napsütés fogadta a mezőnyt, de a szél azért alaposan próbára tette a vitorlázók tudását. Néha fújt, néha nem, néha stabil iránya volt, néha viszont teljesen változó, ráadásul kora délutánra teljesen elfogyott.

Az abszolút verseny második helyén, Király Zsolt kormányzásával a No1 érkezett a célba, míg a Trentasette (Lacsny Gergely) lett a harmadik.

A versenyen nevezési rekord született, ugyanis 238 hajó indult, amire még soha nem volt példa a Félszigetkerülő történetében.

A verseny abszolút győztese ezúttal is elnyerte a Balatonfüredi Széchenyi István Társaság által 2001-ben alapított Széchenyi István Vándordíjat, valamint a Széchenyi család színeit képviselő kék-piros szalagot, de a BDO támogatásának köszönhetően a BDO Nagydíjáért is küzdöttek a vitorlázók.