Hetente már csak két nap vesznek vért Bogláron (sonline.hu)

Április elsejével változott a vérvétel rendje a balatonboglári Dr. Török Sándor Egészségügyi Központban.

Ettől a hónaptól előjegyzés alapján hetente két napon végzik el a vérvételt az egészségügyi szakemberek államilag finanszírozott formában.

– Ugyanannyi vizsgálatot végzünk, viszont csak hétfőn és pénteken, ezért jobban át kell gondolniuk a betegeknek, hogy mikorra kérnek időpontot – mondta Balázs Lajos, az intézményt vezető főorvos. Hozzátette: a köztes napokon, vagyis kedden, szerdán és csütörtökön az intézményen belül működő magánszolgáltatónál lesz lehetőség vérvételre térítés ellenében. – Így, aki nem akar várni vagy utazni emiatt, és meg tudja fizetni, az élhet ezzel a lehetőséggel – tette hozzá a főorvos.

Értesüléseink szerint a szolgáltató kínálatában 290-féle kibővített laborvizsgálat vehető igénybe, a vérvétel pedig mintegy 8 ezer forintba kerül. Az intézkedésre, amelyet az egészségügyi központot fenntartó balatonboglári önkormányzat tudomásul vett, azért volt szükség, mert racionalizálni kellett a kiadásokat.

– Mi csak vérvételi hely vagyunk, a levett mintákat el kell szállítani Fonyódra vagy Siófokra, de maximum heti száz vizsgálatot végeznek el, hiszen a laborvizsgálatok hosszú évek óta rendkívül alulfinanszírozottak. Az Országos Egészségpénztár havi 20 ezer forinttal járul hozzá a 2,5 millió forintos kiadásunkhoz – jegyezte meg Balázs Lajos.

Az áprilistól életbe lépett intézkedéssel azonban pénzt spórol meg a Dr. Török Sándor Egészségügyi Központ, hiszen kevesebbszer kell elszállítani a vért és a három napon át az intézményben elérhető magánszolgáltató fizet a létesítmény használatáért, amely azonban pluszbevétel a működéshez.

A cikk folytatása itt elolvasható.