Hazakerült a csapatzászló (vehir.hu)

 

Hosszú idő után visszakerült Veszprémbe a 87. Bakony Harci Helikopter Ezred csapatzászlója. A csapatzászló – mely a katonai becsület, bátorság és bajtársiasság jelképe – restauráláson esett át.

A zászlót 1991-ben Veszprém önkormányzata ajándékozta az alakulatnak, aminek 2004-es megszűnéséig egyik legfontosabb szimbóluma volt. Az alakulat megszűnése után a zászló a Hadtörténeti Múzeum tárolóhelyére került, ahonnan idén igen leromlott állapotban hozták haza Veszprémbe – elveszett például róla Veszprém Megyei Jogú Város zászlószalagja.

Egervári Márta restaurátor három héten át dolgozott rajta, hogy a zászló újra kiállítható állapotba kerüljön. Nem volt egyszerű dolga: a szennyeződés olyan mértékű volt az anyagon, hogy a nemzeti színű, trikolór szegély helyenként teljesen feketének tűnt, és a zászló bojtja és szétfoszlott. Az anyagot egy speciális tisztítószerrel lehetett csak megtisztítani, ami nem hagy foltot. Elkészült egy az eredetivel megegyező felépítésű új bojt is. A zászló pénteki bemutatóján pedig Némedi Lajos alpolgármester az önkormányzat elveszett szalagját is pótolta.

A csapatzászlót a továbbiakban a 3.sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központban tárolják, és itt lehet megtekinteni előzetes bejelentkezés alapján.