Hawaii őrület a Balatonon – SUP, azaz deszkán állva evezés (likebalaton.hu)

A SUP – stand up paddling, vagyis deszkán állva evezés – már meghódította a Balatont is. A július 14-i Balaton-átevezésen több csapat is ezzel az eszközzel vesz majd részt. Aki még sosem próbálta, annak segítségképpen szolgálhat a likebalaton.hu balatoni SUP kölcsönzőket tartalmazó listája.

Egyre több SUP-os tűnik fel a Balaton vizén, a strandolók csodálkozva nézik a felfújt deszkán állva evező sportolókat.

– Mi ez az új sport, hogy került a SUP deszka Hawaii-ról a Magyar Tenger vizére?

– Azt mondják, a polinéz halászok eveztek állva a kenuikban, de Hawaii-on a szörfoktatók biztosan használják a deszkákat állva evezésre is. Így könnyebben elsajátítják a tanulók az egyensúlyozás, manőverezés fortélyait – tudta meg a likebalaton.hu a fonyódi SUP-porton Kovács Tamástól.

A SUP ma már vonzó alternatíva kite–osok és szörfösök részére is, szélcsendben ideális sportolási lehetőséget nyújt nem csak az extrém sportolóknak, hanem az átlag embereknek is.

Szélcsendes időben relaxációs gyakorlatnak is felfoghatjuk a supolást, a víz közelsége, az evezők hangja lenyugtatja a fáradt elmét. Nagyobb hullámok esetén már jobban kell figyelni, hogy ne boruljunk a vízbe. Az evezés során minden izmunkat megdolgoztatjuk, a lábak az egyensúlyozásban, a felsőtest az evezésben kap terhelést.

Fontos tudni, hogy másodfokú viharjelzés esetén nem használhatjuk a SUP deszkát a Balatonon.

Kezdetben érdemes a kölcsönzők deszkáit kipróbálni, de ha megkedveljük ezt a sportot, a legjobb saját SUP-ot beszerezni.

A likebalaton.hu összegyűjtötte a legnagyobb balatoni SUP kölcsönzőket, ahol kipróbálhatjuk a SUP-ot.

Július 14-én a Balaton-átevezésen is több SUP csapat indul.