Hatvan év a balatoni fagylaltospult mögött (likebalaton.hu)

Aki az ötvenes évek végén járt Balatonbogláron és fagyizott is a városban, az egész biztosan találkozott Szekér Lászlóval. Fagylaltos pályafutását a postával szemben, az akkori ÁFÉSZ üzletében kezdte. Naphosszat adagolta a gombócokat és mivel akkoriban Bogláron mindössze egyetlen másik fagyizó volt, jégkrémet pedig sehol nem árultak, a nyarak slágere volt a kicsi kis ablak a postával szemközti téren.

„Gondoljon bele, két mázsa fagyit adtunk el egy nem túl erős napon, volt amikor többet. Számoljuk csak ki, ha 5 deka volt egy gömb, akkor az naponta négyezer gombócot jelent. Bele sem merek gondolni, hogy az hatvan év alatt mennyi gombóc, de több millió. Változott sok minden azóta, de van, amin nem is akartam változtatni, egy több mint 40 éves cintányéros pult van nálam itt az üzletben. Igaz kezdetben még nem is ilyet használtunk, hanem olyat, amiben kerámiából voltak a tégelyek. Törtük is össze naponta, volt hogy párosával. Egy idő után kicserélték erre a rozsdamentesre, azóta ez van és arra gondoltam nem is változtatok rajta. Azokat a mai modern pultokat bárki megveheti a fagylaltozójába, de ilyet már szerezni sem lehet.”

-fogalmazott Szekér László a likebalaton.hu-nak. A fagylaltos 1988-ig az ablakosban árult, akkor költözött a mai helyére, ahol ugyancsak lehúzott már több mint 30 évet. A receptúrán nem változtat, mert azt mondja, ami bevált azon kár lenne.

Ugyanúgy főzi a fagylaltokat, csak természetes alapanyagokat használ, és napjában legalább nyolcféle fagylaltból lehet választani nála. A vendégek ízlése semmit nem változott az elmúlt hatvan évben, most is a puncs, csoki, vanília a három kedvenc, minden más csak ezek után következik.

Az ő kedvence a vanília és a citrom és az évtizedek alatt sem unta meg a fagylaltot, úgyhogy inkább el sem kezdi enni, mert nehezen tudja abbahagyni. Mondjuk ez az üzletre is érvényes. Minden évben, áprilisban nyit és szeptember végén zárja be a boltot és ő maga sem gondolta, hogy közel a kilencvenhez még napi tíz órát tud dolgozni majd. Igaz, tavaly volt segítsége. Hazajött Svédországból a fia a szezonra, hogy könnyebb legyen neki, de idén a koronavírus miatt nem tudott, úgyhogy újra egyedül dolgozik.