Hatalmas siker a Siófoki Halfesztivál (likebalaton.hu)

Több ezer ember látogatta meg szombaton a X. Siófoki Halfesztivált, ahol a nyárias melegben számos utcai árus és étterem kínálta a legkülönbözőbb halas ételeit. A legnépszerűbb étel a halászlé és a harcsa chips, melyeket még vasárnap is megkóstolhatunk. 

Tizedik alkalommal kóstolhattunk különleges halas fogásokat Siófokon, a halfesztiválon. A Víztorony környékén már pénteken felépült a fesztiválhelyszín – írja a likebalaton.hu.

A halasok mellett kürtőskalácsosok, rétesesek, sőt disznótorost kínáló árusok is érkeztek. A környék borosgazdái is kiköltöztek a Fő térre, hogy legszebb nedűiket kínálják.

A gyerekeket játékok és kézműves foglalkozások várták, melyek témája ezúttal a hal volt. A színpadon ingyenes táncbemutatók és számos hírességet felvonultató koncert szórakoztatta a közönséget.

A halas fogásokat kínáló árusok szerint pénteken és szombaton is erősebb volt a forgalom, mint tavaly.  Már az első napon is jóval több volt a látogató, mint 2022-ben – mondta a likeBalaton.hu-nak Fehér József, a főként fesztiválokon résztvevő siófoki Joci konyha üzletvezetője, aki megmutatta, hogy milyen kínálattal érkeztek.

A fő specialitásuk a balatoni halászlé harcsafilével. Van harcsapaprikásuk, faszénen sült harcsafilé és harcsaburger, amit házi kovászolt lepényben készült sült savanyú káposztával és fűszeres tejföllel kínálnak. A halászlé után a legnagyobb sláger a fogyasztók körében a harcsa chips. Elmaradhatatlan a hekk és a keszeg. Utóbbit még a “halas rendezvényeken” is alig találni, mert a beirdalás nagyon sok munkát jelent – meséli Fehér József.

A Siófoki Halfesztiválon minden évben megrendezik a gasztro kereskedők közötti Fish Food versenyt. Fehér Józsefék több ezüst- és bronzérem boldog nyertesei, és természetesen idén is pályáznak. Mégpedig egy lazacos spagettivel.

Apróra vágott hagymára rádobom a felcsíkozott gyönyörű szép rózsaszín lazacot – mondja a Joci konyha vezetője. – Kifehérítem a húsát, felöntöm tejszínnel, picit sózom, borsozom. Fokhagymát, citromlét és kaprot is adok hozzá, és a hideg spagettivel összekeverem, hogy vegye föl a tejszínt, attól melegedjen át. Kis citromszelettel tálalom – diktálja a pontos receptet a szakember. A vasárnapi versenyen – többek között – Vomberg Frigyes sztárséf dönti el, hogy ki lesz a nyertes.