Hatalmas munkagödör a balatonszemesi Hattyú kemping helyén, 153 lakásos luxuslakópark épül (atlatszo.hu)

 

Hatalmas munkagödör éktelenkedik a Balaton déli partján, Balatonszemesen, ahol nem is olyan rég még egy állami tulajdonú, fás kemping működött. Az építkezés előtt elsétáló nyaralók megdöbbenve, néha káromkodva konstatálják a változást. Az ingatlan előtt lévő parti rész most még akadály nélkül megközelíthető, azonban ez nem lesz így sokáig, ugyanis egy részén a lakópark privát strandja lesz „jelképesen” lekerítve.

Balatonszemes központi részén járunk, nem messze a vasútállomástól, közvetlenül a kikötő mellett. Az itt épülő Szemesbay Resort lakópark helyén korábban a Hattyú kemping üzemelt. A ligetes, part menti területen a kempingezőket korábban megfizethető árak várták, szezonban a személyi díj egy éjszakára 2 100 forint, a sátorhelyé 1 500 forint, a lakókocsis parcella díja 4 700 forint volt.

A Balaton-parti kempingtől az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) eléggé hirtelen, részben a járvány gazdasági hatásaira hivatkozva vált meg. A különösen értékes ingatlan egy nagyobb ingatlanportfólió része volt, akkoriban főleg kikötők cseréltek gazdát. A Bahartnál azután született meg ez a döntés, miután a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) többségi tulajdont szerzett a vállalatban.

Az ingatlan egymilliárd forintért cserélt gazdát, az eredetileg 14,6 ezer négyzetméteres telek négyzetméterára 68 ezer forint volt. A kempinget a Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap vásárolta meg.

A telken korábban állami tulajdonú kemping üzemelt (Forrás: olvasói fotó/ atlatszo.hu)

 

Az atlatszo.hu megkereste Nagygyörgy Tibort, aki elmondta, hogy a telken 153 lakás épül, két háromszintes épületet húznak fel, a lakásokhoz balatoni örökpanoráma, kültéri medence, szauna és jakuzzi is jár. A luxusnak ára van, bár akár a falusi CSOK-ot is lehet erre a célra használni.

A honlapjukon egy négyszobás, 90 négyzetméteres lakás mellett bruttó 232 millió forintos ár van feltüntetve. Az egyszobás, 32 négyzetméteres lakások 59 milliótól kezdődnek. A legdrágábbak mellett nincs ár feltüntetve. Az egyik ingatlanközvetítő oldalán találni egy 100 négyzetméteres, négyszobás lakást 319 millióért, amihez 200 négyzetméteres terasz is jár, de ez valószínűleg még nem a legdrágább, ugyanis ez nem a Balaton felőli oldalon van.

A projekt látványterve (forrás: biggeorge.hu)

Félszáz fát kivágtak

A Szemesbay esetében a Balaton-parti telken félszáz fa letarolásához engedély sem kellett, a beruházó kérdésünkre elmondta, hogy „nem készült előzetes környezeti hatástanulmány, tekintettel arra, hogy a hatályos jogszabályok alapján a tárgyi beruházás vonatkozásában ilyen kötelezettség nem áll fenn.”

„A területen körülbelül 50 darab fa került kivágásra. A Balatonszemes Község Önkormányzat közigazgatási területén lévő magánterületi favágások nem engedélyhez kötöttek. A korábbi növényzet pótlásra kerül oly módon, hogy a területen több mint 30 darab fa és több mint 330 darab cserje kerül elültetésre a hatályos építési engedélyben előírtaknak megfelelően. .., rendezett zöld környezet alakul ki a területen” – olvasható a levélben.

Balatonszemes utolsó kempingjéért két éve hiába címeztek 5300 aláírással ellátott petíciót az önkormányzatnak annak megakadályozása érdekében, hogy egy újabb „borzalmas betonmonstrum” épüljön. „Egyetlen megoldás az lehet, ha Balatonszemes Önkormányzata (mivel nem élt korábban elővásárlási jogával) megszabja a beépítés feltételeit, az épületek méretét, funkcióját. Amit mi kérünk, hogy a jelenlegi kemping-funkció maradhasson meg” – volt olvasható a petícióban. Nagygyörgy Tibor akkor azt ígérte, hogy olyan ingatlan épül majd, amire a helyiek is büszkék lesznek.

A hatalmas gödröt a mélygarázsnak ássák. A parkoló miatt a Balatonszemesi Önkormányzat 2022-ben módosította a Helyi Építési Szabályzatot annak érdekében hogy a 190/4 helyrajzi számú telken a pinceszinti beépítés mértéke 30 százalékról 35 százalékra nőhessen. A beruházáshoz eredetileg 129 darab parkolóállást terveztek, ezt 20 darab parkolóhellyel bővítették ki.

 

8 600 négyzetméteren mélyítik a medret

A beruházás területe előtti részen jelenleg még a Gyermekfürdő strand található, nem véletlenül, ugyanis ezen a részen alig van víz. Ezt a problémát a beruházó azzal oldja meg, hogy 8 600 négyzetméteren kikotorja a Balatont, a munkálatok során háromezer köbméter mederanyagot emelnek ki.

Mivel az egész Balaton a Natura 2000 terület része, ezért előzetes környezeti hatásvizsgálat készült, de a kormányhivatal szerint a tervezett tevékenység megvalósítása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás, így az környezethasználati engedélyhez nem kötött.

A mederrendezés során a kérelmező átlagosan 50-60 centiméteres medermélyítést tervez, ami nem érintheti a minősített nádast. A gyékényes területéből mintegy 16 négyzetméter kerül eltávolításra a strandterület nyugati oldalán. A mederkotrás augusztus 31. napja és május 31. napja közötti időszakban várható. A kikotort anyagot szintén el kell szállítani, ha ez a szárazföldön történik, akkor megint jelentős teherautó forgalomra számíthat a lakosság.

Jelképesen” leválasztott privát strand

Településrendezési szerződés is létrejött az önkormányzat és a Biggeorge Alapkezelő Zrt. között. A dokumentumban az olvasható, hogy a parti részen a beruházó kialakíthat egy privát strandot és egy Balatonba nyúló 150 négyzetméteres stéget, amiért 3,3 millió forintot fizet 100 évre.

Röviden összefoglalva Nagygyörgy Tibor a következőképpen magyarázta a kialakult helyzetet: a stranddal együtt vették meg a telket, de szívességből azt átadták az önkormányzatnak, hogy ott egy mindenkinek nyitott sétány jöhessen létre. A megállapodás szerint a strand tulajdonjogát az önkormányzat visszaadta volna a beruházónak – de azt már a jogszabályok nem engedték.

A teljes cikk ITT olvasható.