Hasznos meteorológiai információk a Kékszalagra – két órával késik a rajt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) évtizedek óta kiemelt figyelemmel kíséri a Kékszalag vitorlásverseny időjárását, és honlapján rendszeresen megjeleníti a versenyre szóló időjárás jelentéseket. A versenyzők, illetve az esemény iránt érdeklődők, hasznos meteorológiai információkat találnak a met.hu/kekszalag oldalon. (Elérhető az alábbi linkeken a  siófoki obszervatóriumból készült felvétel az elmúlt két év versenyéről, illetve időjárásáról.)

A versenyvezető és a versenykoordinációs központ a várható időjárási helyzetre való tekintettel az 55. Kékszalag – Raiffeisen Nagydíj rajtját július 6-án 11 órára halasztja. Az intézkedés oka, hogy az erős szélben az este, éjszaka és hajnalban ideérkező hajók biztonságos kikötése – a kikötői infrastruktúrák szűkössége miatt – nem biztosítható optimálisan.

 

A met.hu/kekszalag oldal szerint az idén mozgalmas időjárással indul a verseny, hidegfrontot követő erős északi széllel számolhatnak a versenyzők a startnál.  A szél várhatón a verseny ideje alatt „vitorlás baráttá”  mérséklődik és kitart a második napon is, így gyors versenyre van kilátás.

A korábbi versenyekről az OMSZ siófoki Viharjelző Obszervatóriumából készült néhány videó itt érhető el:

 

2022

https://youtu.be/yzbDaR-EexI

https://youtu.be/MqZq5fGzJuQ

 

2021

https://youtu.be/mN2mr9KtxVA