Hasznos a jégkármérséklő rendszer (tvkeszthely.hu)

Jól teljesít a jégkármérséklő rendszer! Országosan 986 darab talajgenerátor van, ebből 42 Zala megyében. Az eszközök hozzájárulnak ahhoz, hogy mind a mezőgazdaságban, mind az ingatlanokban kevesebb legyen a jégkár -írja a tvkeszthely.hu.

Telefonon kap riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálattól Cziborné Farkas Éva. A mihályfai talajgenerátor kezelőjének félórán belül kell elindítania a szerkezetet. Zala megyében a 42 műszerből 6 automata, 36 pedig manuális. Fontos, hogy ezek 14 méteres környezetében nem lehet lakóház. Az ezüstjodid párásítással mérsékelhető a környéken leeső jég nagysága.

„A kezdetektől vagyok kezelő, 2018-tól. Egy ismerősöm ajánlotta, ők kértek fel és bár félve, de elfogadtam. De nincs vele probléma, könnyű kezelni, csak igen, lekötöttséget jelent. Április 15-től szeptember 30-ig elfoglaltságot jelent.”

Tavaly Zalában 39 hektárra jelentettek be jégesőkárt. Ez az árvíz, aszály, vihar és fagykárok 8,5-a volt. Összehasonlításképpen 2017-ben, a rendszer működése előtt 72 ezer hektárra jelentettek be problémát. A jégesőkárok elleni védekezés Európában egyedüliként Magyarországon zajlik országos szinten 2018 óta. A rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara építette ki és üzemelteti. A finanszírozás az Agrárminisztérium segítségével a kárenyhítési alapból történik. A védekezési szezon összesen 169 napig tart. Tavaly országosan 92 napon kellett kiadni riasztást.

„A jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb, legjobb technológiával tudunk ezek ellen védekezni. A talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával igazából ezeknek a jégszemeknek a mérete lesz kisebb. Csak a tavalyi évben olyan 10 milliárd forintos nagyságrendre becsülik azt, amit megelőztek. És ugye itt nem csak a mezőgazdaság, ezt fontos kiemelni. Lakossági, ipari, állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban.” – osztotta meg Sabján Krisztián a NAK Zala megyei elnöke.

2021-ben három szélsőséges esetben kellett rohanni a generátorokhoz. A szupercellák kialakulása miatt keletkezett jégeső, ám a diónagyság helyett már csak borsónyi esett, így megelőzték a nagyobb károkat. A kezelők napi három üzenetet kapnak, reggel, délben és este. Zöld jelzés esetén nincs riasztás. Narancssárgánál készenlétben kell állniuk és a pirosnál kell elindítani az eszközt. talajgenerátorokat addig kell üzemeltetniük a kezelőknek, amíg kék jelzést nem kapnak.