Hasznos a Balatonnak a mederkotrás a szakemberek szerint (tvkeszthely.hu)

Július közepén kezdődött meg Balatongyörök térségében a tó medrének kotrása. A jelenleg is zajló munkálatokra azért volt szükség, mert a határértéket jelentősen meghaladta a klorofill-a tartalom. A Balaton vízminőségére meglehetősen összetett tényezők hatnak. A szakemberek szerint a lepelkotrással lehet védekezni a kékalgák ellen. Egyelőre úgy tűnik, tavunk jó minőségét sikerült megőrizni.

 

Még a nyár folyamán Balatongyörökön bocsátották vízre ezt a lepelkotrót, amely egy másik hasonló hajó munkáját gyorsította fel. A gépre az algásodás megelőzése érdekében volt szükség, így hetente több száz m3 zagyot távolítottak és távolítanak el a mederből. Az eredmény hosszú távon lesz csak látható, addig is a hűvösebbre forduló hőmérséklet lassítja az algák szaporodását.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője: “Azt azért elmondhatjuk, hogy az üledékben a foszformennyiség még mindig magas, tehát vannak olyan területek, olyan részek, amelyeket még mindig lehet, hogy így mondjam, érdemes kotorni. Az előrejelzés azt mondja, hogy a hétvégén még egy-két akár nyári meleg nap következhet – az időjárás előrejelzés legalábbis most ezt mondja. Egyelőre még a vezetés úgy döntött, hogy most még folytatjuk a kotrást, megvárjuk ezt az időszakot, és akkor utána döntenek a befejezésről.”

Egy összetett kutatási folyamat határozza majd meg, hogy a jövőben a mederkotrást hol és milyen mértékben kell folytatni. Ebben a döntési folyamatban nem csak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei, hanem a társszervek is részt vesznek majd.

A Balaton vízállása október 1-jén kilencvenkettő centiméter volt, de ez nyilván a hőmérséklettől, csapadéktól nagyban függő adat. Ez jóval alatta van a maximális szabályozási szintnek, de a szakemberek szerint jónak tekinthető. A hozzáértők abban bíznak, hogy a jellemzően szárazabb téli hónapokban ez az érték nem fog tovább csökkenni. Mivel a kipárolgás is kevésbé jellemző az őszi-téli időszakban, a csapadék csak emelheti a vízállási szintet. A nyugati régióban képződő eső a Zalán keresztül jó hatással lehet az egyébként jó minőségű és vízmagasságú Balatonra.

Dr. Burucs Zoltán ny. egyetemi docens: “Vízminőség szempontjából is mondhatjuk, hogy jó állapotban van a Balaton. A legfrissebb tihanyi mérések alapján kiváló a Balaton vize. A meleg víz miatt és a hosszabb aszályos időszak miatt várható algavirágzás vagy alga szaporulat is elmaradt. Nem tudják igazából az okát, de örül neki mindenki, hogy ez így alakult, tehát alga szempontjából is jó a Balatonnak a vízminősége.”

A mederkotrási munkálatokat jövő héten, de legkésőbb október közepén tervezik befejezni a szakemberek. Ami biztosan kijelenthető, az az: a mederkotrás mindenképpen egy előremutató és a tó életét pozitív irányba lendítő munkafolyamat.

A Keszthelyi TV híradása itt található.