Három napos Krisna-völgyi Búcsú péntektől

Július 21-én, pénteken kezdődik és vasárnap estig tart a Krisna-völgyi Búcsú, Fonyódtól délre, Somogyvámoson, ahová várják az indiai kultúra és az önfenntartás, valamint a bio életmód szerelmeseit is. Lesz indiai esküvő, továbbá számos vegán és lakto-vegetáriánus finomsággal, gasztronómiai és művészeti különlegességekkel, valamint önismereti programokkal készülnek a szervezők. Igazi 3 generációs program, ami az egész családot összehozza – a szervezők tájékoztatása szerint.

 

A Búcsú elnevezést nem véletlenül adták a fesztiválnak; kirakodó vásár, színpadi programok, finom ételek, indiai esküvő, érdekes előadások, felnőtt és természetesen gyermekprogramok sokaságát kínálják egy csokorba.

Mindenfelé kézműves termékek alatt roskadozó asztalkák állnak, melyeknél sok más értékes áru mellett Krisna-völgy sajátkészítésű termékei is megvásárolhatóak. A házi készítésű, gyógynövény tartalmú kencéket nem csak megvenni lehet, hanem egy szakavatott kéz segítségével bárki maga is elkészítheti. A mezőgazdasági ökrös gépbemutató, valamint a kertészetben és a tehenészetben induló szakvezetés segítségével be lehet lesni a biogazdálkodás függönye mögé.

Magyaros és indiai ízek, látványkonyha, szabadtéri főzés, tandori sütés, frissen készített búzafűlé elégíti ki a Búcsú kavalkádjában megéhezett látogatók étvágyát. A vegánok is bátran elindulhatnak útravaló nélkül, hiszen a legtöbb étel számukra is fogyasztható, még fagyizni is tudnak. A vegán pizza és fagyi a Búcsú két nagy slágere, de a vegetáriánus, tojásmentes palacsinta is nagy kedvenc.

A színpadon tradicionális zene- és táncbemutató látható. Ez ad helyszínt egy védikus indiai esküvőnek is. A tűzceremónia nagyon különleges, teljesen más, mint a hazánkban megszokott polgári, vagy templomi esküvő.

A gyerekprogramokat és a boci-simogatót kimondottan a kicsik igényeire szabták. A kisvasút, mely a völgy területén belül közlekedik ilyenkor, szintén nagy örömet szokott okozni a gyerekeknek. A férfiak, és természetesen minden bátor jelentkező, az íjászatban próbálhatja ki magát.

Akiket a lélek mélységei érdekelnek, a mantra-ösvényen végigjárva kóstolhatnak bele a meditációba. A Kérdezz-felelek sátorban minden kérdésükre választ kaphatnak, az Öko-portán a környezetvédelem és biokertészet kapcsán bővíthetik ismereteiket, a Valóságsátorban purit lehet sütni és betekintést nyerhetünk a Krisna-hívők különleges szokásaikba is. A tavalyi év nagy kedvence, a Reinkarnációs szerepjáték a karma szövevényes törvényeit segít megérteni – és ez még nem minden, hiszen felsorolni is nehéz a számtalan különleges programot, ami Krisna-völgy pazarul zöldellő, 280 hektáros biofarmján várja az érdeklődőket. A szervezők idén is közel 10.000 vendégre számítanak.