Három napig a bor körül forog minden Balatonfüreden (balatonfured.hu)

Egyre izgalmasabbnak ígérkezik az idén egész hétvégére programokat kínáló évadnyitó rendezvény, a Vince-napok Balatonfüreden.

Bőséges programmal várja a látogatókat a január 18-20. között tartandó Vince-nap, mely egyre inkább beleillik Balatonfüred kiemelkedő boros rendezvényei sorába.

A szervezők – Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség, és a Rizling Generáció – ezúttal is arra törekszenek, hogy a hagyományos szakmai előadások mellett népszerűsítsék is a borkultúrát. Könnyed és érdekes borászati programokkal készülnek, de lesz koncert, a gyerekeknek külön alkotóműhely és persze kitelepülés a partra.

Helyi borászok kínálják majd három napon át nedűiket a sétányon, a Kisfaludy Színpad mellett felállított faházakban, ahol nemcsak borok lesznek, hanem zene, kürtöskalács, és egyéb harapnivalók is.

A szezonnyitónak szánt Vince-napi programok január 18-án, pénteken kezdődnek irodalmi fröccsel, Azurák Mihály és Domián Emese sommelier közreműködésével kulturális borkóstolón vehetnek részt az érdeklődők.

Másnap a BalatonBor origó kóstolóval kezdődik a késő estig tartó programsorozat. Itt választják ki azokat a borokat, amelyek jó eséllyel pályázhatnak az ország egyetlen regionális bor brand-jéhez, a Balaton Borok közé.

Tavaly nagy sikert aratott a nemzetközi sztárborász aspiráns Fiath Attila előadása a borkultúráról. Vezetésével ezúttal is lesz vakkóstolás, a balatoni borászok olaszrizlingjei közül választják majd ki azokat, amelyek leginkább megfelelnek a kódexben leírtaknak.

Délután szakmai előadások, Vince-vessző szentelés a Rizling Generációval és Füred Dixieland Band koncert követik egymást.

A nyitott borkóstolón több mint 20 kiállító borászat nedűiből lehet majd poharazni, de lesz mesterkurzus is, hogy a kellő ideológiát is megkapjuk a borfogyasztáshoz. A napot egy kimerülésig tartó parti zárja a Sakk Matt zenekarral.

Vasárnap pedig a parton felállított borházakban lehet folytatni a borkóstolást.

Részletes program itt, a Fiáth Attilával készült korábbi interjú pedig itt található .

A néphagyomány szerint Vince napján sok bort kell inni, hogy bőséges legyen a termés. A gazdák a szőlészek védőszentjének napjából jósolták meg, hogy milyen lesz az időjárás a közelgő tavasz során, és az év további részében: szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bor várható.