Három bűbájos termelői piac a Balaton-felvidéken (divany.hu)

A Balatonon – természetesen a strandoláson és kiránduláson túl – a kedvenc programom a helyi termelői piacok felfedezése. Jólesik kiszabadulni a bevásárlóközpontok, a szupermarketek és közértek tengeréből, és találkozni azokkal az emberekkel, akik szívvel-lélekkel termelik meg azt, amit eladnak.


A termelői piacon kapható kenyerek nem láttak E-számokat, a sajtokról sejteni, hogy nem is olyan rég meghitt kapcsolatot ápoltak egy friss füvön nevelkedett tehénnel, a lekvárokhoz pedig a környéken szüretelték a gyümölcsöt. Valljuk be, sokkal szívesebben költünk a hazai gazdák minőségi portékáira, mint a boltok műanyaggal bevont, külföldről érkezett termékeire. A balatoni nyaralásnál nem is kínálkozik jobb alkalom arra, hogy ilyenekkel találkozzunk, ezért most a Balaton-felvidék legbájosabb piacait ajánlom neked – írja a divany.hu.

1. Káptalantóti Liliomkert

A Káli-medence szívében található Liliomkert valódi mesebeli tündérpiac, ahol akár szóló szőlőt, mosolygó almát és csengő barackot is kaphatnánk. Érdemes korán érkezni, mert egyre többen érkeznek vasárnap reggel Káptalantótiba a piacra, hiszen azok is órákig legeltetik a szemüket a régi bútorokon, kincsként kiterített apróságokon, gusztusos péksüteményeken, színes virágcsokrokon, áfonyabokrokon, levendulatöveken és természetes anyagból készült ruhákon, akik azzal a határozott szándékkal érkeznek, hogy nem vesznek semmit. (Aztán persze ezt a tervet lehetetlen tartani.) A gyerekek keringhetnek a kosarakból összeszerelt körhintán egy árnyas lugas alatt, azok pedig, akik nem laktak jól az olyan különböző házi termékek kóstolgatásával, mint a medvehagymapesto vagy a kecskesajt, kemencében sült langallóval hozhatják be a lemaradásukat.

Lehetetlen lenne felsorolni, hogy még mi mindent találhatsz az árusok pultjain, de az biztos, hogy ha ígértél vásárfiát az otthon maradtaknak, itt megtalálod a kerámiák, a seprűnyelű paripák, fakardok, ékszerek és üvegtárgyak között. Én minden nyáron itt intézem az évi kézműves szappanok beszerzését, isteni medvehagymás pesto nélkül sem jövök haza, ahogy az antikvár könyvek között is mindig találok valami ínyencséget.

A környéken a strandoláson túl rengeteg a programlehetőség. A Salföld Majorállatsimogatóval, gyógynövénykerttel, lovaglási és lovaskocsizási lehetőségekkel várja a látogatókat, Szentbékkálán pedig a kőtengert és az ingóköveket kell megnézni. Badacsonytomaj a boraival mindössze néhány percnyi autóút Káptalantótitól, ahogyan a Tapolcai-tavasbarlang is, és ha a környéken jársz, nem hagyhatod ki a kékkúti kecskefarmot sem, ahol kipróbálhatod a kecsketejből készült fagyit, vagy vásárolhatsz kecskesajtot a fiatal házaspártól, akik az állatok gondját viselik.

2. Tihanyi Piac Placc

A Liliomkert egyetlen hátránya a megállíthatatlanul hömpölygő embertömeg, ami megnehezíti a gondtalan bámészkodást. Éppen ezért nagyon megörültem, amikor felfedeztem a tihanyi rév mellett található Piac Placcot, ami meglepetésemre igen szellősnek bizonyult. A szántóföldek és a zöld hegyek helyett a Balaton közelsége szolgáltatja a meghitt hangulatot a kisebb, de nem kevésbé bájos piacon. Ugyan a kínálat is szerényebb – nincs négyféle sajtos stand és hat régiségkereskedő –, de egy autentikus vásár minden kötelező elemét megtalálod a friss gyümölcsöktől és zöldségektől kezdve a ruhákon át az antik holmikig.

Akkor is érdemes útba ejtened a Piac Placcot, ha csak ebédelnél. A Balcsi Bistro és a Placc Bisztró magyaros és streetfood jellegű gasztronómiai izgalmakkal vár, amiket a hangulatos, függönyökkel leárnyékolt sátor alatt ehetsz meg. Ráadásul ha egy hétvégén szeretnéd megnézni a káptalantóti és a tihanyi piacot is, nem kell választanod, ugyanis a Piac Placc szombaton is kinyit.

A piacozás után felsétálhatsz az apátsághoz, strandolhatsz Örvényes meghitt szabadstrandján, andaloghatsz a balatonfüredi Tagore-sétányon, megnézheted a dörgicsei és a vászolyi templomromokat, vagy bebarangolhatod a Balaton-felvidéki tájat.

3. Badacsonytördemici Lábdi Piac

Friss, helyi, kreatív, emberbarát, kutyabarát, gyerekbarát, csomagolásmentes termelői gasztropiac – így definiálja magát a Badacsonytördemicen található Lábdi Piac, amiről az embernek a legelső szó, ami eszébe jut – és megközelítőleg a fentebb leírtakat is összefoglalja –, hogy családias. A piacozónak olyan érzése támad, mintha egy nagyobb családi összejövetelen venne részt, ahol sosem látott távoli rokonokkal találkozhat, akik mind végtelenül kedvesek, és szívesen elegyednek szóba bárkivel. A standok mögül lelkes és barátságos arcok néznek vissza az érkezőre, a termelők szívesen beszélnek a tökmagolajukról, a házi készítésű joghurtjukról, a péksüteményeikről, a kertben szedett fügéről. Amíg pedig a felnőttek az ínyencségek között válogatnak, a gyerekek nyuszikat simogathatnak vagy színezhetnek.

A piac közvetlenül a badacsonytördemici strand mellett nyit minden szombat reggel, ezért akár fürdés előtt is körbenézhetünk a finomságok között. A szomszéd településen felmászhatunk a szigligeti várba, ellátogathatunk a teraszosan kiépített, panorámás Folly Arborétumba, ahol a helyi borok élvezetének is hódolhatunk, de nincs messze Káptalantóti és Salföld sem. Balatonedericsen megnézhetjük az Afrika Múzeumot, fél óra alatt pedig akár Keszthelyre is átautózhatunk.