Hamarosan lejár a kőkeresztek felújítását és újak állítását segítő pályázatok benyújtásának határideje(zaol.hu)

Út menti keresztek felújítására és újak állítására hirdetett pályázatot a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága. Az igények március elsején éjfélig nyújthatók be.
 


A felhívást még január végén tette közzé a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. azzal a kiegészítéssel, hogy az államtitkárság szerint a hazánkban élő őshonos nemzetiségek életében, valamint identitásuk megőrzésében nagy szerepe van a keresztény hitnek és az egyházi közösségekhez való tartozásnak.

A már meglévő keresztek felújítását, illetve újak állítását célzó projekt célközönségét ezért a felhíváshoz csatolt útmutató szerint a magyarországi nemzeti közösségek, pontosabban a bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán nemzetiségek alkotják. Pályázni a települési vagy területi nemzetiségi önkormányzatok, a nemzeti közösségekhez kapcsolódó intézmények, civil szervezetek vagy alapítványok, egyházak vagy belső egyházjogi személyek jogosultak. Egy szervezet csupán egy támogatási igényt nyújthat be minimum 200 ezer, maximum hárommillió forint értékben, a kérelem azonban egyszerre akár több kereszt felújítására vagy állítására is vonatkozhat. Fontos kritérium, hogy költségve­tési támogatási igény kizáró­lag 2021-ben megvalósuló munkára nyújtható be. A támogatás elnyerésének másik fontos feltétele, hogy a pályázatot benyújtónak rendelkeznie kell a kereszt helyrajzilag meghatározott területét tulajdonló magánszemély vagy szervezet hozzájárulásával, illetve ötéves fenntartási kötelezettséget is vállalnia kell – írja a zaol.hu.