Senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, ha ahhoz ragaszkodik, hiszen a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott, és a rekreációs tevékenység keretében kifogott zsákmány gasztronómiai felhasználásának semmilyen akadálya sincs – áll az agrárminiszter egy ellenzéki képviselő írásbeli választ igénylő kérdésére adott válaszában.
Dr. Nagy István agrárminiszter Dr. Steinmetz Ádám országgyűlési képviselő „Miért nem ehetünk balatoni halat a Balatonnál?” című kérdésére adott írásbeli válaszában kifejti: a balatoni halászat 2013 decemberében, illetve többi természetes vizünk kereskedelmi halászatának 2016 januárjában bekövetkező megszűnése miatt nem tűnt el az éttermekből és egyéb vendéglátóhelyekről a magyar hal.
A tárcavezető hozzáteszi: a hazai kiskereskedelem halhús igényét a kereskedelmi célú halászat megszűnését követően – hasonlóan az azt megelőző állapothoz – az akvakultúrás termelés hivatott biztosítani, nem utolsó sorban szem előtt tartva a fogyasztók érdekében felállított élelmiszerlánc-biztonsági követelményeket. A hazai halfogyasztás növelését 2018-tól a hal és a hazai termelésű halhús 5%-os áfa-körbe sorolása és a hazai termelésű hal részben állami forrásból finanszírozott promóciója is támogatja – olvasható az írásbeli válaszban.
Az agrárminiszter szerint a tárca továbbra is kiemelt figyelmet fordít a halgazdálkodási ágazat helyzetére és problémáira, amelyeket komplex szemlélettel igyekszik kezelni. A Kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy a hazai horgászat, a horgászturizmus fellendüljön és a magyar haltermékek iránti fogyasztói bizalom erősödjön.