Halászlé- és Harcsafesztivál Keszthelyen

A hal van négy napig a főszerepben Keszthelyen. Első alkalommal szervezik meg a Halászlé- és harcsafesztivált a Móló melletti sétányon. A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a halfogyasztás fontosságára, valamint az is, hogy jó hangulatú kikapcsolódási lehetőséget biztosítson az érdeklődőknek. A gasztronómiai fogások mellett kézművesek is kínálják portékáikat egészen vasárnapig – a tvkeszthely.hu tudósítása szerint.

 

A paprikás lisztbe forgatott süllőt sokan választják, szép számmal sorakoztak a pultban a rendezvény nyitására. Az érdeklődők sokféle étellel találkozhatnak: harcsapaprikás az elmaradhatatlan túrós csúszával, harcsasteak és haltepertő is szerepel a kínálatban. Utóbbiból kóstolóra is invitálják a járókelőket. A halászlé iránt is van kereslet. A helyiek mellett a távolabbról érkezőket is vonzza a program.

Magyarországon a halfogyasztás nagy része a karácsonyi időszakra tevődik. A fesztivál szervezői azonban szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy milyen sok jótékony hatása van ennek az ételnek. Korábban is voltak már más rendezvényen Keszthelyen, úgy gondolták a Balaton mellé szükséges lenne egy olyan program, ami kifejezetten a halakra irányítja a figyelmet. Ezért szervezték meg első alkalommal ide ezt a gasztronómiai eseményt.

„Borzasztóan örülünk annak, hogy egy halfesztivált sikerült létrehoznunk. A halfesztiválos ötlet onnan jött, hogy itt nem nagyon volt még halfesztivál. Úgy gondoltuk, hogy azért a keszthelyiek is megérdemlik azt, hogy egy csodálatos nagy hekkeket, süllőket tudjanak fogyasztani. Úgyhogy ezért gondoltuk azt, hogy egy halászlé és harcsa parádét csinálunk ide.  harcsából számos fajta ételünk van, halászléből négyfélénk van, mindenkit sok szeretettel várunk. Több gyermekprogram, illetve több felnőtt program az este folyamába bele fog nyúlni, úgyhogy mindenkit várunk szeretettel. Az ötlet pedig onnan jött gyakorlatilag, hogy mi mindenkinek szeretnénk gasztronómiai élvezetet nyújtani”

– fogalmazott Mészáros András főszervező.

A program szervezői azokra is gondoltak, akik nem részesítik a halat előnyben. Pecsenyék, töltött káposzta, csülök, lepények is vannak a kínálatban, de természetesen a jó nedűk és a desszertek sem hiányozhatnak. A gasztronómia mellett kézműves vásárral is készültek, valamint gyermekprogramokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket egészen vasárnapig – a Keszthelyi TV híradása szerint.