Halak kerültek veszélybe rövid időre a Sió-csatornán

Lapértesülések szerint halak kerültek veszélybe a Sió-csatornán hétfőn, miután megszűnt a víz utánpótlása a Sió-zsilip zárását követően.  A horgászok jelzésére a vízügy reagált és 20-30 centiméternyi vízzel töltötte meg a néhány kilométeres csatornaszakaszt. A siófoki duzzasztott csatornaszakasz medrét azért kellett hozzáférhetővé tenni, mert elkezdődött a Balaton levezetőrendszerének korszerűsítése.

Kalauz Zoltán, a  Siófoki Horgász Egyesület elnöke a 444.hu-nak elmondta, hogy a kezelésükben lévő szakaszon rekedt halak túlnyomó része megmenekült, a pusztulás szerinte minimális volt.

Kalauz Zoltán azt is elmesélte, hogy a halak egy része azért került a száraz részekre, mert az eresztést látva több helyi lakos is megpróbálta kihasználni a lehetőséget és ellopni a pocsolyákban csapdába esett halakat, ami orvhalászatnak számít. A rajtakapottak közül volt, aki elszórta a sekély vízből kiszedett zsákmányát. Maga Kalauz két rapsicot ért tetten, tudomása szerint volt, aki ellen a rendőrség is intézkedett.