Hajrá a délnyugat balatoni strand-felújításokon (index.hu)

Délnyugat-Balaton szabadstrandjai végig vannak túrva, munkagépek jönnek-mennek a parton, már amikor éppen nem szakad az eső. Lesz, ahol nyár közepéig nem készül el a strand, miközben a hazai és a külföldi nyaralók már megérkeztek. A polgármesterek arról beszélnek, visszautasíthatatlan volt a felújításra adott pénz, ám a pályázat kiírásának ideje miatt csak június végére tudják befejezni a felújításokat. Az index.hu végigjárta az érintett öt település – Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Fonyód, Balatonboglár és Balatonlelle –  szabadstrandjait, ahol komoly fejlesztések valósulhatnak meg.

A polgármesterek azt mondják: 30 éve nem volt ilyen lehetőség strandfelújításra, bűn lett volna nem élni a lehetőséggel. A pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség ez év elején írta ki.

Balatonmáriafürdő

Keszthely felől közelítettük meg a Balaton déli partját, így mentünk végig az érintett településeken. Kicsit nehezítette a dolgunkat, hogy érkezésünk előtt két órával akkora felhőszakadás volt a tó ezen részén, hogy egész vasútállomások merültek el, sőt, éppen Fonyódnál a 7-es út egy részét le is kellett zárnia a rendőrségnek. Így fotóinkon kevesebb sóderrakásra terített törölköző, vizesárkot átugró gumimatracos nyaraló látható, ám azt tökéletesen megmutatta a nagy eső, hogy az egyébként is szezonba nyúló felújításokat hogyan tudja megakasztani egy-egy ilyen nap: egyik parton sem tudtak aznap dolgozni a munkások.

Galácz Györgytől, Balatonmáriafürdő független polgármestere elmondta, hogy a település két szabadstrandjának felújítására pályáztak, és nyertek végül több tízmillió forintot. A tereprendezés mindkét strandon folyamatban van, egészen jól állnak: a parthoz vezető utat már megcsinálták. A vécéket felújították, a játszótér is elkészült, még a parkolóban volt némi munka. Hogy miért nyúlik bele a nyárba a munka, arra a polgármester adja meg a választ: “a pályázati kiírás után elég későn tudtunk szerződést kötni, május elején kötöttük meg a támogatási szerződést”. Ennek oka a kései pályázati kiírás volt.

 

2017-ben indították el a strandfejlesztési programot

A Magyar Turisztikai Ügynökségtől az index.hu megtudta, 2017-ben indították el a strandfejlesztési programot, amelynek kijelölt célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon. Az első ütemben fizetős strandok felújítására írtak ki pályázatokat, van olyan a most meglátogatott települések között is, akik már azzal is éltek. Akkor 30 település 55 strandja kapott pénzt felújításra.

A mostani, második ütem már a szabadstrandok fejlesztéséről szólt, ez a program pedig idén februárban indult: a balatoni, a dunakanyari és a Tisza-tavi szabadstrandok jutottak pénzhez. A Balatonnál 30, a Dunakanyarban 6, a Tisza-tónál 7 – összesen 43 darab – szabadstrand fejlesztésére kaptak a vízparti települések összesen több mint 4,4 milliárd forint összegű támogatást, írta az MTÜ.

“A strandfejlesztések során elsősorban családbarát fejlesztéseket – árnyékolt játszóterek, családbarát vizesblokkok, baba-mama szoba kialakítását –, akadálymentesítést, vízbe jutást és vízbiztonságot növelő fejlesztéseket, a strandok infrastruktúrájának megújítását, partszakaszainak és zöldfelületeinek rendezését, és a strandok attrakciófejlesztését támogattuk – írták.

 

“Ilyen fejlesztési lehetőség még nem volt soha ezeknek a strandoknak a rendbetételére”

A polgármester elmondta, ez az időzítés azt jelentette, hogy mire megtervezték a felújításokat, mire egyáltalán találtak kivitelezőket, akik ilyen szűk határidőre vállaltak ekkora beruházásokat, gyakorlatilag vért izzadtak. Ráadásul nem segített a munkálatokon az sem, hogy májusban két hétig gyakorlatilag éjjel-nappal esett az eső. Akkor szinte egyáltalán nem tudtak haladni a munkákkal, miközben a június 30-i határidő ugyanúgy adott.

Ám annak ellenére, hogy ez elkerülhetetlen kényelmetlenséget okoz a nyaralóknak, helyieknek, és annak ellenére, hogy a polgármesterek szerint igazságtalanul támadják emiatt az önkormányzatokat, akiket a határidők kész helyzet elé állítottak, mindezek ellenére sem döntenének másképp, nem utasítanák el a lehetőséget.

– Ezt nem lehetett kihagyni, aki ezt kihagyta volna, arra meg azt mondták volna, hogy hülye. Így haladunk előre, és az ember polgármesterként mit tud csinálni? Él a pályázatokkal – mondta őszintén a balatonmáriafürdői polgármester, aki hozzátette, harmadik ciklusát tölti, de ilyen fejlesztési lehetőség még nem volt soha ezeknek a strandoknak a rendbetételére. És bár szerinte az elmúlt egy-két hét nagy melege beindította a szezont, de valójában igazából a hónap közepétől számít szezonnak, a június mindig gyengébb hónap itt.

Balatonfenyves

A településen két strandot is felújítanak, a kettőt összesen 270 millió forintból.

– Ha egy településvezetőnek lehetősége nyílik 270 milliót elkölteni két strandra, akkor az bűncselekményt követ el, aki visszautasítja – fogalmazott az Indexnek Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere. Elmondta, hogy a határidők miatt nem volt könnyű összehozni a kivitelezőket, a közbeszerzést végigcsinálni, de szerinte végeznek határidőre, mert nem nehezítették a saját dolgukat olyasmi beruházásokkal, ami engedélyeztetéssel jár. Szerinte ez soha nem látott fejlesztési lehetőség volt, és ha ennek az az ára, hogy két héttel később tudjanak rendesen megnyitni, „ám legyen”.

Látja, hogy az emberek türelmetlenek a munkálatok miatt, és meg is érti, de sokszor szerinte a stílus már sok: a polgármester a leghülyébb, a legkorruptabb, stb. Ők – ahogy egyébként az 5 településből többnél is – pénteken fórumot tartanak, ahol talán meg tudják beszélni a lakosokkal.

Mi a kisebb strandon, a Csalogány strandon voltunk, ahol a fent említett hatalmas eső miatt állt a víz a füvön is, de a vízelvezető árok is tele volt. Így strandolóval nem, csak pecásokkal találkoztunk. A munkálatok látványosan tartanak: bár a vízhez levezető út térkövei lerakva, de a baba-mama házat még építették. Utóbbi egyébként minden strandon lesz, a pályázati kiírás egyik lényege volt, hogy „családbarátabbá” tegyék ezeket a strandokat, így külön helyiség lesz pelenkázásra, illetve a vécékben is lesznek gyerekvécék. Emellett mindenhol megújul a világítás, a parkoló, játszótér, strandröplabdapályák, napvitorlákat tesznek ki stb. Az időzítés kapcsán azért megjegyezte a polgármester: “Ha ne adj’ isten 2 hónappal korábban írják ki a pályázatot, több éjszakám lett volna, amit nyugodtan alszom végig”.

Fonyód

Az 5 település közül a leglátványosabb, és ahonnan több olvasó is írt, fotókat küldött, az Fonyód. Ez többek között azért van, mert a város legszélesebb, Árpád-parti strandjáról van szó, ami viszonylag keskeny részen használható, és ennek is most az egyik felén teljesen eltűnt a fű a felújítás miatt, középen pedig a vízzel párhuzamosan végigfut egy futópálya. A tervek szerint, legalábbis, mert most gyakorlatilag végig van vágva egy árokkal, amiben érkezésünkkor, a vihar után állt a víz.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere  az Indexnek elmondta, hogy a kései indulást még az is akadályozta, hogy májusban hosszú napokig csak esett, amikor nem lehetett földmunkákat végezni. Az új vécéket már 26-án át tudják majd adni, ám a parton végigfutó futópályára már kértek kéthetes halasztást, amit meg is kaptak. Így a végső elkészülés már csak nyár közepére várható. De azt is hozzátette, hogy Fonyódon összesen 11 strand van, ebből felújítás csak 5 szabadstrandon folyik. Ezeken – ahogy a többi strandon is – megújulnak a vizesblokkok, a lejárók, a játszóterek, padok, világítás, sportpályák.

– Olyan lehetőség volt ez a város számára, egy félmilliárdos beruházás, ami 20-30 éve hiányzott. Az önkormányzat most minden erőforrását ide csoportosította, hogy ez a beruházás sikerüljön – mondta a polgármester, ám a kritikák, és támadások miatt azt is hozzátette: “polgármesterségem legrosszabb időszaka ez”.

Hidvégi arról is beszélt, hogy a kicsapó hullámok miatt rossz időben sokszor áll a víz ezen a részen, ezen a parton, ami a munkát is hátráltatja. Ha 50 km/órásnál erősebb szél van, már áztatja a partszakaszt, ezért is javítják a partvédelmet. És azt ő is elmondta, hogy a kiírás időzítése miatt végül május elején tudtak a kivitelezővel szerződést aláírni. A helyiek egyébként nem tudják, hogy mennyire lesz tartós a futópálya egy olyan szakaszon, ahol sokszor áll a víz, de leginkább nem ezt kifogásolták. Hanem természetesen az időzítést.

A teljes cikk itt olvasható.