Hajójárattal összekötött négy balatoni település ünnepel együtt május elsején

Idén hetedik alkalommal indulnak el az előszezoni hajójáratok Balatonmáriafürdő-Balatongyörök-Szigliget-Badacsony között május elsején, amit közösen ünnepelnek meg az érintett települések. A kifejezetten elő- és utószezonban közlekedő menetrendi hajók indításának költségeihez a négy önkormányzat összesen 1,5 millió forinttal járul hozzá.

Az elmúlt évek hagyományait folytatva, az első hajó indulásához kapcsolódó ünnepnek idén Szigliget lesz a házigazdája – tájékoztatta Balassa Balázs polgármester a hirbalaton.hu-t.

Kerékpárbarát hajójáratok az előszezonban május 1. és május 26. között közlekednek hétvégenként. Szombatonként Balatongyörök–Balatonmáriafürdő–Szigliget–Badacsony útvonalon, vasárnaponként pedig Balatonmáriafürdő–Balatongyörök útvonalon.

A hajójáratokkal lehetőséget kívánnak teremteni a biciklisek számára a Keszthelyi-medence körbetekerésére, a szigligeti vár könnyebb elérésére, valamint a Badacsonyi hegy nyújtotta természeti és gasztronómiai élmények megismerésére. A Balatoni Hajózási Zrt. kerékpárszállításra is alkalmas hajóval viszi a kerékpárosokat a hétvégeken.

 

Jó ötletnek bizonyult

2013-ban indult ez a kezdeményezés három település részvételével, amelyhez 2015-ben csatlakozott Badacsonytomaj. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy évről évre nő a személyhajón szállított kerékpárok száma – a polgármester beszámolója szerint.

 

Az idei, Sziglegeten tartott közös program:

11.25 – Hajó érkezése Balatongyörökről. A Balatonmáriai és Balatongyöröki vendégek fogadása a mólón.

11.35- Kerékpárral bekerekezés a Básti Lajos Közösségi Házba

12.00 – Együttműködési megállapodás aláírása a közösségi házban.

12.30 – Ebéd a Pupos pincénél

13.30 – Séta és kerékpározás Szigliget területén.