Gyógyító festmények készülnek egy balatonszabadi alkotótáborban

Több tucat festmény készül a 83 éves Szakál Antal festőművész és tanár által 19. alkalommal megrendezett balatonszabadi alkotótáborban, amelyek a székesfehérvári kórház falait díszítve hoznak majd enyhülést a gyógyulni vágyóknak.

Szakál Antal a hirbalaton.hu-nak elmondta, ő válogatja ki a csapatot minden évben azokból a profikból és amatőrökből, akiknek már látta az alkotásait, és úgy érzi, az alkotótáborban a helyük. A Fejér Megyei Szent György Kórház üdülőjében biztosítanak számukra elhelyezést, és alapanyagokat, amit minden évben úgy hálálnak meg, hogy a táborban készült festmények egy részét a kórháznak adományozzák.

„Az egészségügyi intézmény osztályainak falait olyan alkotások díszítik, amelyek derűs hangulatot árasztanak, üdítően hatva szívre, lélekre, és segítenek a gyógyulásban. Így aztán ezek a festmények tulajdonképpen orvosi segédeszközök” – fogalmazott Szakál Antal.

Idén mintegy 20, Somogy-, Tolna- és Fejér megyékből érkező alkotó vesz részt a pénteken véget érő kéthetes táborban, amit a családias légkör, az önellátásra való berendezkedés és egy fontos alapszabály; a politikamentesség jellemez.

„Szeretem az embereket, élvezem, hogy szeretnek, dolgozom, ha kell ingyen is” – mondta a művész-tanár, készülve immár a jövő évi, jubileumi alkotótáborra.  „Terveim szerint az lesz az utolsó, amit a feleségem segítségével megszervezek, de lehet, hogy nem bírom abbahagyni” – tette hozzá. Újabb kezdeményezésként festményt ajándékoz olyan rászoruló édesanyáknak, aki legalább három gyermek felnevelését vállalták.

A Vajdaságban született Szakál Antal a pécsi Pedagógiai Főiskola elvégzése után a tanári hivatásban találta meg küldetését. Ekkor készült első monumentális festménye, a Hunyadi János, a törökverő című alkotás. A festészet mellett mestere lett a kisplasztika és a dombormű-készítésnek is, de szobrászkodik, grafikákat, érmeket, karikatúrákat is készít. Domborművei egy része Székesfehérvár köztereit díszítik, amely város már több kitüntetésben is részesítette.

(17:53)