Gyilkosság a siófoki Napfény Hotelben: a magyar kriminalisztika egyik legrejtélyesebb bűnügye (PestiSrácok)

Megoldotta a rendőrség különleges egysége a magyar kriminalisztika egyik legrejtélyesebb gyilkosságát, a siófoki Napfény Hotel recepciósának brutális, harminc évvel ezelőtti kivégzését – tudta meg a PestiSrácok.hu. A szálak a szervezett bűnözésig, az 1999-ben kivégzett Döcher Györgyig vezetnek. Az alvilág hóhéra egy, akkor 18 éves társával együtt követhette el a rablógyilkosságot. Az elmúlt években más bűnügyek miatt börtönben ülő férfit meg is gyanúsították a bűncselekménnyel, ám ő nemrég súlyos betegségben meghalt, csak ezért nem jutott el vádemelésig az ügy.

S. Tamást, a siófoki Napfény Szálloda recepciósát egy lövéssel végezték ki harminc évvel ezelőtt, 1990. július 27-én. A fiatalember tarkón lőtt holttestét néhány órával később a takarítónő találta meg, a férfi véres fejjel feküdt a padlón, arca lila volt, kezében kulcscsomó, körülötte vértócsa, az életét pedig a gyors orvosi beavatkozás sem menthette meg – írja a pestisracok.hu.  Az elkövetési módja akkor még ritkaságszámba ment, az ügyet pedig évtizedekig a legrejtélyesebb gyilkosságok között tartották számon.

A nyomozást akkoriban folytató Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai két fő verziót állítottak fel a gyilkosság indítékát illetően: az egyik szerint haszonszerzés miatt ölt az elkövető, vagy pedig S. Tamással személyes nézeteltérés miatt számoltak le. A nyomozók a szállodában leltárt is készíttettek, s kiderült, hogy a kasszából hiányzik százezer forint, ami akkoriban jelentős összegnek számított. Ellenőrizték a szálló vendégeit is, ám csupán egyetlen gyanús személy akadt fenn a rostán, egy olyan férfi, aki nem a saját nevén jelentkezett be. Az illető büntetett előéletű volt, de a pulton talált ujjlenyomat nem az övé volt. Egy taxis pedig arról számolt be a rendőrség munkatársainak, hogy férfiakat látott rohanni a szálloda felől a parkba. Egyikükkel állítólag kiabáltak a többiek, hogy “miért kellett ezt tenni”. A csoportot soha nem sikerült megtalálni. A nyomozók kihallgatták a siófoki éjszakai élet jellegzetes figuráit is, ám senki nem tudott, vagy nem akart érdemi információval szolgálni, így 1992 januárjában eredménytelenül zárult a nyomozás.

A siófoki Napfény szálloda volt recepciósának brutális meggyilkolása ügyében 2014. november 5-én kezdett újra nyomozni a Petőfi Attila vezérőrnagy által vezetett Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály. A portál értesülései szerint a hat éve újraindult nyomozás adatai azt a verziót valószínűsítették, hogy a gyilkosságot előre kitervelten, nyereségvágyból, pénzért követték el. A recepciós megtámadása egy tipp alapján történhetett, a támadók pedig pontosan tudták, hogy az egyébként valutaváltással is foglalkozó férfinél aznap rengetek pénz lesz. A PestiSrácok.hu információi szerint hónapokkal ezelőtt, emberölés miatt meggyanúsítottak egy jogerős szabadságvesztését töltő, 48 éves férfit, aki azonban nemrég rákban elhunyt. Úgy tudják, a hatóság adatai szerint a gyilkosság másik elkövetője a kíméletlenségéről és hidegvérűségéről ismert, az alvilágban „Csontkezűnek” is nevezett, az emberölés idején szintén nagyon fiatal Döcher György volt. A Pesti Srácok úgy tudja: a rendőrök arra jutottak, hogy Döcher lőtt, de vallomásában erről beszélt bűntársa is, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését.  A rendőrség a portál megkeresésére azt válaszolta: valóban volt gyanúsítottja a rejtélyes emberölésnek, ám az illető halála miatt az eljárást augusztus 19-én megszüntették.

A PestiSrácok információi szerint az újraindított nyomozás során az is kiderült, a portás lelövése összefügghet egy szintén abban az évben elkövetett németországi kettős gyilkossággal, ugyanis a lövéseket mindkét esetben ugyanabból a fegyverből adták le. 1990 novemberében egy müncheni autókereskedő műhely tulajdonosát és egyik beosztottját lőtték agyon, szintén hidegvérrel.