Gyertyagyújtó geotúrák Lovason és Úrkúton

Pénteken a Balaton parti Lovasra, vasárnap pedig a Bakonyi Rengeteg mélyén meghúzódó kis bányászfaluba, Úrkútra szervez geotúrát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony-Balaton Geopark. És hogy mi ebben a két egymástól távol eső helyszínben a közös? A cikket tovább olvasva máris kiderül.

Mind a két kicsi falu emlékezik. Emlékezik azokra az időkre amik már elmúltak, de mégis velünk vannak, és azokra az emberekre, akik már elmentek, de mégis velünk vannak. Ezeknek az emlékeknek eredhetünk nyomába mindkét helyszínen, útba ejtve a mesélő kereszteket, mesélő sírköveket, mesélő sziklákat, és megéljük hogyan járja át mindezt a jelenben az élő lélek melege, és hogyan világítja be az általunk gyújtott mécsesek fénye.

“Lovasi geotúránkon felkaptatunk az Öreghegy tetején található beszélő kövekig majd az őszi erdőben a Malom-völgybe szállunk. Kilenc kő- és fakereszt mentén halad utunk, amiből az utolsó fekve, törötten fekszik Lovason, de hamarosan egy közösség segítségével felállításra kerül, aminek talán te is tagja lehetsz!

Úrkúti geotúránkon a múlt mélységes kútjába pillanthatunk be két idősíkon is.  Úrkúti-őskarszt birodalmában a hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok „városában” megidézzük a jura időszaki óceán „mélységi mámorát” – hangzik az invitálás

A program második részében a falu felett található Köves-táblán teszünk időutazást a múltnak egy olyan közeli rétegébe, ami szinte még belélegezhető. Az egykori „mangántó” látványa önmagában is különleges, és fényt derítünk a közepén álló likacsos kémény titkára.

A helytörténeti kiállításon eredeti tárgyak mesélnek, hangulatos szobákban elevenednek meg az egykori bányászfalu dolgos, sokszor könnyes mindennapjai.

Részletek az alábbi linkek alatt:

Lovasi Keresztek geotúra november 2. péntek 10:00

A “Holnemvolt” bányászfalu – geotúra Úrkúton november 4. vasárnap 10:00