Gyerekfőváros nyílik a Balaton partján

Siófokon két napig tart a gyereknap: május 26-án, szombaton és május 27-én vasárnap is egész napos programokkal várják a családokat. Lesznek gyerekkoncertek, színházi előadások és egy időkapszula segítségével a jövőnek is üzen a város.

 

Mindent a gyerekekért

Gyerekek csapata kisnadrágban a Balaton partján, a háttérben sátrak – ez az 1920-ban Siófokon készült fotó az egyik legelső táborozási emlék a magyar archívumokban. A képen csoportos üdülésre érkező gyerekek élvezik a napsütést, a vízpartot, végre kiszabadulva a nagyvárosból. Azóta csaknem egy évszázad telt el és a táborozások, iskolai kirándulások, családi nyaralások során egész generációknak adott felejthetetlen gyerekkori élményeket Siófok, ahol mindezeket a hagyományokat ápolva és a jövőnek is üzenve ünneplik május 26-án és 27-én a gyermeknapot.

A kép forrása: Fortepan

Az élmények egy életre szólnak

Hogy milyen meghatározó lehet a Balaton egy gyermek életében, arra Zákonyi Ferenc, a magyar tenger híres kutatójának karrierje szemléletes példa. Az 1909-ben a Baranya megyei Romonyán született Zákonyi kétévesen került családjával Siófokra, ahol felcseperedve beleszeretett a Balatonba. Idővel a helyi népművészet eltűnő emlékeinek megmentőjeként, a helytörténet feltárójaként is hozzájárult Siófok fejlődéséhez, az idegenforgalom erősítését számos ötlettel segítette. Ő volt az első önkéntes idegenvezető, aki turistákat vitt fel a város jelképévé vált víztorony lépcsőin, hogy az egyedülálló panorámát megossza velük – az 1934-től kilátóként is szolgáló torony ma Siófok kihagyhatatlan látványossága.

Időkapszulával üzennek a jövőnek

A nyár fővárosa címet minden évben birtokló Siófok a programok széles kínálata okán igazi gyerekfővárossá lép elő az utolsó májusi hétvégén. A város főterén minden gyerek találhat a kedvére való programot, és a velük érkező felnőttek sem fognak unatkozni. Mesejátékok, interaktív koncertek és a kreativitást is megmozgató kézműveskedés egyaránt választható lesz, a műsorban a zenés mesekönyvtől a Nagy Ho-Ho-Horgász musicalig bőséges lesz a választék. Az időkapszulát a Kálmán Imre Kulturális Központ főbejárata előtt található lépcsősor harmadik fokába helyezik el május 27-én, vasárnap 19 órakor, a jövőbe így bárki küldhet születésnapi üzenetet.

Gyulainé Isó Edina, az intézmény igazgatója elmondta, hogy 25 év múlva veszik ki az időkapszulát, amely a városiak üzenetét rejti majd. Több mint ötven siófoki intézménynek küldtek felhívást arra, hogy röviden fogalmazzák meg Siófokkal kapcsolatos gondolataikat.

Kiderült, hogy a város polgármestere, dr. Lengyel Róbert is üzent: leírta, hogy milyennek látja Siófokot, mit jelent neki a város, és a mit kíván polgárainak a jövőre nézve.

Gyulainé Isó Edina azt is elmondta, hogy tavaly elindították a Segíts Te is! elnevezésű kezdeményezésüket: egy szociálisan érzékeny siófoki egyesületet szeretnének támogatni minden évben. Az idei gyereknap támogatottja a siófoki Beszédes József Általános Iskola Speciális Tagozata, így az időkapszulát két ott tanuló diák helyezi majd el.

Világító lufik mutatják az utat

Az Ezer Lámpás Éjszakája egyik központi helyszíne is Siófok lesz idén. Az országszerte zajló eseménysorozat az eltűnt gyermekekért emel szót, nekik mutatja szimbolikusan a hazavezető utat az a több ezer világító léggömb, amelyeket tucatnyi helyszínen eresztenek az ég felé egyszerre. Siófokról 21.30-kor szállnak fel a fénylő lufik, az este során pedig olyan fellépők állnak ki produkciójukkal az ügy mellett, mint Varga Viktor, Freddy vagy a Sugarloaf.

Vitorlák a szélben

Aki a Balaton vizére egyre nagyobb számban visszatérő vitorlások látványában gyönyörködne, azt a kikötőbe várják vasárnap délután 2-re. A főtértől egy kellemes sétányira itt zajlik a Siófoki Vízisport Egyesület évadnyitó versenye, amely valójában egy családias összejövetel formájában nyitja meg a szezont. A két évtizede mindig ekkor megrendezett mini regatta a legkülönfélébb hajókkal vízre szálló amatőr vitorlások örömünnepe, a baráti társaságok, családok találkozója – amelyre a nyitottság szellemében minden érdeklődőt szívesen várnak. Kedvező időjárás esetén idén is várható, hogy mintegy harminc vitorlás látványos rajtját és barátságos vetélkedését lehet követni a partról.