Gyenge-közepes az idei diótermés

Elkezdődött a dió betakarítása a Dunántúl legnagyobb dióültetvényén, Lengyeltótiban. Az idei termés jelentősen elmarad a korábbi évek mennyiségétől, a tavaszi fagyok következtében a termőterület 80 %-a szenvedett fagykárt.  A megmaradt gyümölcs ugyan egészséges, jó minőségű, de kevesebb, mint várták. Ha jó a diótermés, akkor hektáronként két tonnát takarítanak be, a közepes termés másfél tonnát jelent. 

A Balatontól délre található diófások közül a magasabban fekvő területek kevésbé károsodtak, ám a mély fekvésű településeken – amilyen Lengyeltóti is – a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak. Ahol a fagy nem pusztított, ott az elhúzódó hideg időjárás miatt számos virágból nem lett termés – mondta el kérdésünkre Dankó József, a Juglans Hungária Kft ügyvezetője.

Lengyeltóti határában 200 hektáron 15 ezer fát gondoznak, az ültetvény Közép-Európa legnagyobb egybefüggő területű oltványdiósa. A termőhelytől csupán 6 km-re van a feldolgozó üzem, ahol a diót mossák, szárítják. Nagyobbrészt héjas formában értékesítik, kisebb hányadát dióbélként dobják piacra. A diótermés 80-90%-át nyugat- európai   (főleg Ausztria, Németország, Svájc Olaszország, Nagy-Britannia) piacokon értékesítik.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a héjasdió-export tavaly 2,2 ezer tonnát tett, ki 1,8 milliárd forint értékben. A Balatonhoz közeli Lengyeltótiból Franciaországba, az Egyesült Királyságba, Németországba és Svájcba is kerül bejglibe való.

(14:05)