Gyenesdiásnak a vártnál jóval többet hozott a két strandja (zaol.hu)

A gyenesdiási Diási Játékstrand és a Gyenesi Lidóstrand közel 127 millió forintos bevétellel zárt idén, ami 43 százalékkal meghaladta a tervezettet – derült ki az idegenforgalmi szezont értékelő beszámolóból, amit az önkormányzat képviselő-testülete az új ciklus első soros ülésén tárgyalt. A játékstrandot az egész szezonban csaknem 123 ezren, a Lidót több mint 30 ezren látogatták. Az idegenforgalmi idény tapasztalatairól szóló beszámolóról

Az idegenforgalomból származó bevétel tavaly közel 25,5 millió forint volt. Idén 29 millió forint a tervezetten befolyó összeg az idegenforgalmi adóból, ebből október közepéig közel 27,5 millió forint teljesült. A nyári szezon rendezvényei: a Pünkösdi Szezonnyitó, a Keszegfesztivál, a Gyenesdiási Bornapok, a községházi, valamint a korzó estek, a Festetics-vágta, a Gyenesdiási Szüreti Vigasságok, a burgonyanap, a képzőművészeti kiállítások, a pásztorház kézműves-foglalkozásai idén is sok vendéget vonzottak – utóbbi iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

A szezont értékelő képviselő-testületi ülésre a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is elkészítette beszámolóját. A szervezet idén is végzett kérdőíves felmérést, és a vendégek véleménye alapján fogalmazta meg javaslatait a szolgáltatások fejlesztésére. A legtöbb indítvány a strandokat érinti, ilyen például a wifi, a sportjátszótéri és a zuhanyzási lehetőségek fejlesztése, a parkolók állapotának javítása.

A településen pihenők közel fele a Nyugat-Dunántúlról érkezett Gyenesdiásra, s jelentős számban jöttek a fővárosból is. A kérdőívet kitöltők közel fele vendégként érkezett a településre, és átlagosan 4–7 éjszakát töltött Gyenesdiáson. A megkérdezettek 24 százaléka saját nyaralójában pihen. Többségük a település visszatérő vendége. A felmérésből kiderült, hogy megkérdezettek a legnagyobb vonzerőnek a két strandot és a település családbarát jellegét tartják.

A zöldterületek karbantartását, a közutak, az ivóvíz-, a szennyvíz- és a vízelvezető rendszer állapotát, s a közvilágítás korszerűsítési munkálatait is áttekintették a testületi ülésen – írja a zaol.hu.