Gyenesdiási gesztenyesütés és vásár: télen is érdemes a Balatonra jönni (tvkeszthely.hu)

A hideg idő ellenére is sokan látogattak ki a gyenesdiási Adventi gesztenyesütésre és karácsonyi vásárra. 15. alaklommal rendezték meg a programot a nagyközségben. Az érdeklődőket a színes programok mellett sült gesztenye, kézműves kirakodó vásár, és verkli zene szórakoztatta – írja a tvkeszthely.hu.

A program két év kihagyás után közösségi összefogással jöhetett létre. A hagyományos Gesztenyefesztivál minden évben nagy sikernek örvend, nem csak a helybeliek, hanem a külföldiek körében is.

„Nagyon jól érezzük magunkat, minden nagyon finom, minden nagyon jó, de a gesztenye az isteni. És soha nem sikerül otthon olyanra, mint ez” – mondta Tóth Edit.

„A jó gesztenyének az a titka, hogy fényes a héja, és ez bizonyítja és mutatja, hogy megvan a megfelelő nedvességtartalma” – árulta el Partics Gyula őstermelő, gesztenyesütő. A sült gesztenye minden évben a vendégek kedvence. Többen vásároltak is a csemegéből egy-egy tölcsérnyit. A finom illata és a melege sokakat csábított a standokhoz. Partics Gyula még nagyszüleitől leste el a módszert, hogy hogyan készítsük el otthon magunknak:  „Ha van nedvességtartalma és van hozzá egy megfelelő sütőeszközünk, akkor ez a pára, ami ugye a nedvesség által keletkezik egy zárt edényben nagyon szépen meg tud sülni és ettől lesz igazán jó. Elpárolog, utána csak megpirítjuk, könnyen leválik a héja, aztán így lesz fogyasztható. Természetesen előtte be kell vagdosni egy kicsit a gesztenyét. Hát tulajdonképpen ez a jó sült gesztenye titka.”

A szervezők szerint a rendezvény egyszerűségében rejlik a program sikere. A turisztikai vonatkozása mellett nagyon fontos, hogy a valódi emlékeket őszintén nyújtják. A szervezők elérhetőek, mindenki összetart és ismerik egymást. Így válik a fesztivál a turizmust kiszolgáló minőségi élménnyé.

„Én azt gondolom, hogy a téli Balatonnak pont az egyik nagy kiemelkedő és lényeges momentuma, hogy a jó programokért azért lejönnek, akár Budapestről, akár vidékről máshonnan is a vendégek. Én most itt nagyon sok némettel találkoztam, találkoztam budapesti vendéggeinkkel, tehát én azt gondolom, hogy azért sikerült megszólítani a helyieken kívül másokat is. A Balaton egész évben nyitva van, mi itt vagyunk, itt élünk, ha jó program van elmegyünk, megnézzük. Szerintem csak úgy bele kell tenni. Azt szokták mondani mindig vannak a receptek, hogy annak a végén mindig ott van, hogy egy pici szeretet legyen benne, ha beletesszük önmagunkat, a szeretet, akkor itt minden jó lesz. Jól érzi magát mindenki” – nyilatkozta Somogyi Zoltán, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke.

A Községházban is készültek programokkal. A sütimustra után az édességeket meg lehetett vásárolni. A szervezők a gyermekekre is gondoltak: játszóház és kézműves programok várták őket.