Gyenesdiás fitneszparkkal bővült (tvkeszthely.hu)

Nyolc elemből álló fitneszparkot adtak át Gyenesdiáson. A nagyközség egy turisztikailag frekventált területen, a Kárpáti korzón valósította meg a beruházást. A 11,2 millió forintos fejlesztés értékének fele a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával valósult meg. A fennmaradó 50%-ot az önkormányzati költségvetés biztosította.

Az egész testet meg lehet mozgatni a nyolc elemből álló fitnesz parkban. Minden korosztály számára nyújt sportolási lehetőséget az új fejlesztés. A gyerekek nagy örömmel próbálták ki a berendezéseket – írja a helyszínen járva a tvkeszthely.hu.

„Nagyon jó, majdnem az összeset kipróbáltam, az összes készüléket. Az tetszik a legjobban, ami arrafelé van, mert az jól megmozgatja a combizmot és mindent” – mondta Tóth Márton Máté.

A biztonságos használat érdekében 74 négyzetméteren gumitéglával borították a parkot, de árnyékolást is létesítettek a berendezések fölé. Napelemes okos padot is telepítettek a park szomszédságába. Az eszköz tíz méteres körben bocsát ki Wifi jelet, valamint kábeles és vezeték nélküli töltést is biztosít az okoseszközöknek.  Az ünnepélyes átadón Gál Lajos polgármester elmondta, a településvezetés több ilyen parkot is szeretne kialakítani:  „Ez talán az eleje lehet mindannak amit az elkövetkező időszakban szeretnénk elérni, hiszen a település több pontján szeretnénk ilyen fitnesz parkokat biztosítani mind a fiatalok, aktívak, idősek számára. Próbálunk olyan frekventált helyeket kiválasztani, mint a Kárpáti korzó, a sportcentrum környezete, vagy esetleg még a Természet Háza Látogatóközponttal együttműködve egyfajta szabadidőhelyszínként sok olyan mozgáskultúrára alkalmas helyszín tudja megnyitni kapuit, ahol a fiatalok, az itt élő lakosság, valamint az ide látogató vendégek jól érzik magukat.”

A beruházást a Balaton Fejlesztési Tanács „Településfejlesztési beruházások támogatására” kiírt pályázata is finanszírozta. A 11,2 millió forintos költség felét adta a BFT, a többit saját forrásból egészítette ki az önkormányzat. A tanács pályázata évente jelenik meg, 140 millió forint keret állt a 2018-as évben a települések rendelkezésére. Ebből 18 pályázatot tudtak támogatni.

„A pályázat célja elsősorban az, hogy a Balaton régióban a települések munkáját segítsük abban, hogy minél rendezettebb, minél zöldebb, minél egységesebb településképpel tudják fogadni az ide látogatókat, hogy minél jobb életkörülményeket tudjanak teremteni az itt élő lakosok számára” – nyilatkozta telefonon Fekete-Páris Judit a Balaton Fejlesztési Tanács gazdasági igazgatója.

A helyi sportkör elnöke, Mosdósi Attila köszönetet mondott a fejlesztésért. Mint mondta, szép környezetben mozoghatnak majd a fialtok és idősek is a fitnesz parkban. A fejlesztés keretében a zöldítésre is hangsúlyt fektettek. Platánfákat ültettek a Kárpáti korzón és amint szezonja lesz, egy fűszer- és gyógynövényekből álló közösségi kert teszi színesebbé majd a területet.

Videó: tvkeszthely.hu