Gyarapszik az e-töltők száma Somogyban (sonline.hu)

Somogyban nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt évben az azt megelőző évhez képest az elektromos töltők száma a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint.

Somogyban tavaly 44 százalékkal több elektromos járművek töltésére alkalmas berendezést helyeztek üzembe. Az MEKH adatai szerint egy új szereplő megjelenése, valamint egy, a megyében már aktív engedélyes további terjeszkedése miatt jelentős a változás. Ugyanakkor a hivatal beszámolója nem tartalmazza a nem nyilvános és nem engedélyköteles berendezéseket, így a töltők száma összességében ennél magasabb lehet – írja a sonline.hu.

Az idei év első negyedévének végén országosan 1471 nyilvános állomáson vételezhettünk energiát zöldjárművünkhöz, amely az előző év azonos időszakához képest 58 százalékos növekedés, míg az előző negyedévhez képest 5,4 százalékos bővülés.

A nyilvános töltőberendezések számának bővülésével szemben ugyanakkor az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltések száma, valamint a töltésre fordított energia is csökkent országos szinten – közölte a hivatal. Az AC töltések száma 5,6 százalékkal, míg a DC töltések száma 25,3 százalékkal esett vissza. A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamos energiát a váltóáramú berendezéseken, régiók szerint vizsgálva a Közép-Magyarország régió a leghangsúlyosabb 62,5 százalékos részarányával, ezt követi a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl régió, míg 4,7 százalékos részaránnyal az Észak-Magyarország régió található a sor végén.