Guller Zoltán: balatoni csúszdák újulnak meg, folytatódik a Kajla kutya program

Folytatódnak a korábban megkezdett fejlesztési programok – az egyik ilyen a balatoni strandfejlesztések, és csúszdafejlesztések támogatása – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán szólt arról is, hogy a szállásfoglalási adatokat nézve vannak biztató jelek a hazai turizmusban. 

 

Amellett, hogy a szálláshelyek döntő többsége üzemszünetet rendelt el, az is látszik, hogy elkezdődtek a nyári foglalások – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség Podcastjában Guller Zoltán. Az Ügynökség vezérigazgatója kifejtette: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint több, mint 11 ezer foglalás történt az elmúlt egy hónapban, ezzel közel 26 %-kal nőtt a foglalások száma a külföldi turisták által. A belföldi foglalások tekintetében 19 ezer emberről lehet beszélni, tehát közel 26%-kal többen foglaltak, mint három héttel korábban. A vezérigazgató hozzátette: ez az érték igen alacsony, ugyanis április hónapban az előző évek tapasztalatai szerint 60%-os szintnél kellene állnia a foglalási grafikonnak. Ugyanakkor Guller Zoltán szerint az mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy elkezdett növekedni a nyári előfoglalások száma.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a külföldi felmérések alapján az látszik, hogy a 40 éves kor alatti nyugat-európai emberek úgy terveznek, mintha mi se történt volna – nyaralni szeretnének menni. Bár azt nem lehet tudni, előre, hogy erre milyen lehetőségeik lesznek, ugyanakkor kimondható: a szándék biztosan megvan.

Guller Zoltán elmondta: folytatódnak a megkezdett programok, így a balatoni fejlesztések is. A strand/csúszdafejlesztési pályázat keretében öt önkormányzat adott be támogatási igényt hat csúszdát illetően. Mindegyikük megkapta a támogatási összeget. Ennek keretében öt helyszínen Keszthelyen, Balatonfűzfőn, Alsóörsön (2 darab), Balatonakaliban épül új csúszda, a balatonfenyvesit pedig megújítják.

A vezérigazgató végül elmondta: a Magyar Turisztikai Ügynökség folytatja a tavaly elindított, nagy sikert hozó Kajla kutya programot. A szakember kifejtette: a kezdeményezés nagyon komoly eredményeket ért el: 50.000 album, 10 000 000 matrica került forgalomba,  400 000 gyerek kapott kajla útlevelet és nagy lelkesedéssel gyűjtötték a pecséteket.

A jelenlegi helyzetben sem akarják, hogy a Kajla feledésbe merüljön, éppen ezért ameddig nem lehet személyesen látogatni a pecsétgyűjtő helyeket, addig az interneten lesz elérhető a program. Új játékokat fejlesztettek ki, amellyel Magyarország csodáit tudják a gyerekek online felfedezni, ötletet gyűjteni a nyári időszakra – fogalmazott Guller Zoltán.

A teljes interjú a Magyar Turisztikai Ügynökség Podcastjában hallgatható meg.