Gondolkodó: kell-e a Balatonra motorcsónak…(Balatoni Futár)

A Balatonon napjainkban tilos a motorcsónakázás és a jetskizés. Törvény tiltja, hosszú évtizedek óta. A közvéleményt erősen megosztotta az a tavaly megjelent hír, amely arról számolt be, hogy egy balatonvilágosi cég bemutatta az általuk tervezett elektromos jetskit. A témával a Balatoni Futár januári száma is foglalkozik, Zatkalik András jegyzetét alább közreadjuk.

A már nem éppen tinédzserkorúak bizonyára jól emlékeznek arra az időre, amikor a Balatont keresztül-kasul szántották roppant irigykedéssel bámult motorcsónakok. A hatvanas-hetvenes években ez bizony afféle státuszszimbólum is volt, jóllehet, többnyire egyesületek birtokolták többségben, de az akkori újgazdagok is vízre szálltak hétvégente. No nem a „Vetyerok” szovjet motor hajtotta (hajtotta? vánszorogtatta) csónakokra gondolok, melyekkel halásszá avanzsálhatott a horgász, hanem a nagy teljesítményű, gyors csónakokra, melyekkel sízőt is lehetett vontatni, meg ijesztő mutatványokat produkálni a strandok közelében. Oké, kisebbségben voltak a vigéckedők, de a csúnya balesetek mégis az ő számlájukra íródtak.

Szólhatnék itt a környezetszennyezésről is, hiszen mind a két-, mind a négyüteműekből csurrant-cseppent olaj a tó vizébe, ám a baleseti veszélyforrás mindent megelőz (még a sekély víz felkavarását, az állat- és növényvilág háborgatását is). Így aztán hamarosan bekövetkezett a jogi szabályozás, mely távolabbi vizekre üldözte (?) a motorcsónakokat.

Elképesztő pro és kontra háború kezdődött: ki a tehetős (értsd: gazdagabb) réteg búcsúja miatt bekövetkező bevétel-kieséseket panaszolta, ki korlátozásokat remélt, mások ujjongtak, de a legügyesebbek csöndben maradtak. Ők ugyanis – némi ügyvédi közreműködés révén – maradtak, mert valahova „betagozódtak”. Hadd ne sértsek vele senkit… Óvatosabbak is lettek, de szemellenzős, aki nem látja, meg-meghúzzák a gázkart, ha kell, he nem kell…

Aztán jöttek a motorcsónakként nem kategorizálható járművek (jetskik és egyebek), melyeknek többsége még gyorsabb, még veszélyesebb volt/lett. Ezek is tiltottak lettek, ahogyan utolérte őket a törvénykezés.

Most pedig itt vannak az „utódok”: az elektromos jetskik, melyek aztán végképp nem szennyezik a vizet, hiszen a szép számú választékból (világszerte sokat és sokfélét gyártanak) olyan is akad, melyet vízsugár hajt előre.

Nos, ezekre még nincs jogi szabályozás, s ezért is érdemes már januárban felvetni létjogosultságuk (avagy jogosulatlanságuk) számos kérdését.

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) már hónapokkal ezelőtt petíciót tett közzé „Nem kell a Balatonra se motorcsónak, se jetski, akármilyen motor hajtja is!” jelszóval. A tiltás szimpatizánsainak száma közelíti az ezret. A petíció hivatkozik egy kft.-re, mely elektromos jetskit gyárt majd. A sajtóhírek szerint néhány év alatt akár több százat is telepítenének belőlük a Balatonra. A 4 méter hosszú sporteszköz 55 kilométer/órás sebességgel fog száguldozni.

A NABE petíciójában ez is olvasható: „A Balatonon ma tilos a motorcsónakázás és a jetskizés. Törvény tiltja, évtizedek óta. Ezért is lett napjainkra a Balaton a szezonban a strandolóké és a vitorlázóké, valamint egész évben a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké. Ha megjelennének a száguldozó »sportolók«, hamar elüldöznék a mostani vendégkör nagy részét. Évtizedekkel ezelőtt, mikor a tiltás született, nem gondoltak arra, hogy egyszer majd lehetővé válik az benzinmotor helyett az elektromos meghajtás. A jogászkodók ezért máris megtalálták a kiskaput, mert szerintük az elektromotorral felszerelt csónak és a jetski használatát a Balaton-törvény nem tiltja.

Az aláírók a Balaton és a balatoni turizmus érdekében azt kérik a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a Balaton-törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a motorcsónak és a jetski használata tilos. Maradjon a Balaton »családi paradicsom«!”

Nos, a NABE idejében jelzett, idejében kérdezett, s talán idejében várja a választ – olvasható a januári Balatoni Futár jegyzetében.