Gólya-szoborcsoportot avattak Vörsön (tvkeszthely.hu)

A hét állomásos Kele-sétaútvonal két helyi vállalkozónak köszönhetően valósult meg. A Turi Török Tibor által készített szobrok a falu turisztikai látványosságainál kaptak helyet. A 2006 óta a Kis-Balaton fővárosa címmel büszkélkedő település célja, hogy további idegenforgalmi fejlesztésekkel tegyék népszerűvé a falut és a környező természetvédelmi területet.


Vörsön 14 évig fogadták a hazánkba elsőként érkező gólyát. A 2011-ben elpusztult Charlie után idén ismét a Somogy megyei településre jött a tavasz első hírnöke, akit Fekete István emlékére, Kelének neveztek el. A település szimbólumának tiszteletére gólya-szoborcsoportot avattak a Kis-Balaton fővárosában. A beruházás két helyi vállalkozónak, idősebb és ifjabb Farkas Dezsőnek köszönhetően valósult meg.

Úgy döntöttünk édesapámmal, hogy adományozunk egy hétrészes, turisztikai jellegű szoborcsoportot Vörs falujának. Reméljük, hogy minél többen, országszerte eljönnek megnézni. El szeretnénk készíteni egy térképet, amit mindenki megkapna és azt a körülbelül 3,5 kilométeres túrát megteheti és megnézhetik mind a hét gyönyörű gólyaszobrot – nyilatkozta ifj. Farkas Dezső.

A gólyaszobrokat Turi Török Tibor készítette. Az alkotásokat a falu turisztikai látványosságainál – például a tűzoltómúzeumnál, a talpas háznál, vagy a Nagy Imre szobor mellett – helyeztek el. A település vezetésének szándéka, hogy minél több vendéget fogadjanak a jövőben.

Deák Tamás polgármester: „Abban gondolkodunk, hogy szeretnénk, ha tudnánk szállásokat kialakítani, hogy minél több időt töltsenek itt az emberek és remélhetőleg innen, a Kis-Balaton fővárosából fogják majd körbejárni a Kis-Balaton értékeit, környékét.”

A hét állomásos Kele-sétaútvonal avatásán a környezetügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az aktív ökoturisztikai kalandokat kereső vendégek igényeinek kielégítésére az állami természetvédelem önmagában kevés. Rácz András méltatta az adományozókat és a vörsiek törekvéseit.

Szükségünk van arra, hogy helyi kezdeményezések legyenek. Mi, az állami természetvédelem, a nemzeti parkok a helyben élőkkel együtt tudjuk ezt a feladatot ellátni; önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és az itt élő, gazdálkodók, az ő általuk nyújtott szolgáltatásokkal együtt lesz kerek és egész az a kínálat, amivel várjuk a hazai látogatókat” – nyilatkozta a környezetügyért felelős államtitkár.

A rendezvényen továbbá hangsúlyozták a fehér gólya védelmének fontosságát. Hazánkban mintegy tízezres állomány található, a Kis-Balaton környéke kedvelt élőhelye ennek a madárnak is. A Kis-Balaton emblematikus védett területe hazánknak. 1922-ben itt állt szolgálatba az első kócsagőr, a vörsi Gulyás József.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.