Geotúra Lóczy Lajos nyomában

A Bakony– Balaton Geopark Téli geotúra sorozata ez alkalommal Balatonfüred és a Koloska-völgy látványos, földtani ritkaságaihoz vezet, melyet a helyi kötődésű Lóczy Lajos neves geológusunk nyomdokain haladva egy kis tudománytörténeti ízelítővel is megfűszereznek.

2020. január 25-én, szombaton 10:00 órakor Balatonfüred reformkori városmagjában kezdődik a túra, melynek felejthetetlen atmoszférát ad a téli időszak tágassága és csendessége. A rövid kultúrtörténeti séta során a Kiserdőt, a Tagore-sétányt, a kikötőt, a gyönyörű épületekkel koszorúzott díszteret talán kicsit másképp láthatják majd. Hol lenne alkalmasabb megidézni a korabeli Anna-bálok, a Kisfaludi-gőzős első kifutása, az itt fakadó savanyúvíz-forrásokra épült fürdőkultúra, az első fürdőtelep és az első dunántúli kőszínház egykori hangulatát, mint éppen itt?

A téli strandon végigsétálva a tó téli arcát tekinthetik meg. A  Kerekedi-öbölben a szürke marha-gulya mellett a hagyományos állattartásról ejtenek néhány szót, látva az út túloldalán az ország talán leglátványosabb vörös-fehér kőzettani határát is.

A festői környezetben emelkedő úton Lóczy Lajos villája mellett is elhaladnak majd. A másik nagy, helyi kötődésű természettudós-óriás, Cholnoky Jenő nyaralójára is pillantást vethetnek.

Balatonarács 17 db országos védettségű műemlék épülete között a reformáció évtizedeibe kukkantanak be.

A Koloska-patak mentén a karsztvizekkel köthetnek ismeretséget, és választ kaphatnak arra is, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, amelyben haladnak; miért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze-vissza tologatták” a bútorokat, és még egy sor más kérdésre.

A 6 óra időtartamú, könnyű-közepes nehézségű, 10 km hosszúságú túra találkozási hely: Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló

Részvételi díj(ak):felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
A túraminimum 10 fő jelentkezése esetén indul és maximum 45 főt tudnak fogadni. Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 2020. január 24. (péntek) 16:00 óráig.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Bakony– Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.hu weboldal: www.geopark.hu

Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa
Javasolt: fényképezőgép, távcső.