GDF: Siófokon egyetlen új szak sem indul (Siófoki Hírek)

GDF: Siófokon egyetlen új szak sem indul
(Fotó: siofok.hu)

 

Siófok egyik legértékesebb, Balaton-parti ingatlanán, a hajdani Sió és Hullám szállodákban (később Bányász üdülőként volt ismert) működik hét éve a zömmel közgazdászokat, informatikusokat képző Gábor Dénes Főiskola, korábban a Kodolányi-főiskola turizmus-vendéglátás képzést folytatott ugyanott, a GDF-hez képest lényegesen nagyobb hallgatói létszámmal. Az önkormányzat anno pályázati pénzből felsőoktatási céllal újította fel az épületeket, de a támogatás fejében erre vállalt időszak lejárt, immár nem köti a várost ilyen hasznosítási kötelezettség. Ennek tudatában és annak ismeretében, hogy a GDF helyi hallgatóinak létszáma az utóbbi években minimálisra csökkent, felvetődött a siófoki képviselő-testületben: a frekventált, értékes ingatlant más célra is lehetne hasznosítani.

A testület nemrég kezdeményezte a közös megegyezéses szerződésbontást, de a Gábor Dénes Főiskola ebbe nem ment bele, a város pedig a jogi procedúra elkerülése érdekében nem kívánt egyoldalú szerződésbontást kezdeményezni. Így legkorábban az eredeti szerződésbe foglalt nyolc év lejártával, jövő év végével kezdeményezheti a város az egyoldalú szerződésbontást.

A siófoki campuson már egy évvel ezelőtt sem kezdte meg tanulmányait egyetlen főiskolai alapképzéses, illetve nappali tagozatos hallgató sem, mindössze két szak indult, mindegyik diplomát nem, csak oklevelet adó négy féléves felsőoktatási szakképzés, távoktatásos formában. Új nappali tagozatos hallgatója a felvi.hu adatsora szerint 2018-ban volt utoljára a siófoki campusnak…

Két éve a siófoki jegyző közérdekű adatigénylés formájában fordult a főiskola vezetéséhez, melyben többek között azt kérte: szíveskedjenek tájékoztatni a várost a hallgatók létszámáról évekre, szakokra, képzési formákra lebontva. Azt a választ kapta: mivel a Gábor Dénes magán fenntartású főiskola és kizárólag költségtérítéses, nem állami finanszírozású képzéseket kínál, a kért adatok nem közérdekűek, üzleti titkot képeznek…

A Siófoki Hírek kérdésekkel kereste meg a Gábor Dénes Főiskolát, azt szerették volna például megtudni: mi az oka annak, hogy idén már nem indul új szak Siófokon? Arra is választ várnak, hogy mik a rövid távú tervei a magánfőiskolának a siófoki campussal. Lapzártáig nem érkezett válasz. A lap ugyanakkor megtudta, hogy a magán felsőoktatási intézmény csak úgynevezett „lelépési pénz” fejében volna hajlandó a bérleti szerződés felbontására. A Siófoki Hírek értesülését dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester is megerősítette és azt mondta: ezt nem tartja korrektnek, hiszen egyrészt az egyik legértékesebb ingatlant kedvezményes bérleti díj fejében adták a főiskolának, másrészt a jövőre lejáró nyolcéves hasznosítási időszak tudatában írták alá ők is a szerződést. A városvezető azt kérte a főiskola vezetésétől, részletesen indokolják meg, támasszák alá pénzbeli igényeiket. Lapzártáig a Siófoki Hírek tudomása szerint ez sem érkezett meg.

Az épület nyugati, korábbi kollégiumi szárnya egyébként idén nyáron is ifjúsági jellegű szálláshely; a Sió Campus Hostelben az egyik legnagyobb szállásközvetítő portál adatai alapján egy kétágyas szoba egy éjszakára 25 ezer forint, de hatágyas szobát is tudnak adni. Az is tény, hogy szállásbevétel nem a várost gazdagítja, illetve az is, hogy a főiskola az épület több helyiségét is bérbe adja.

(A Siófoki Hírek augusztusi számában megjelent cikk).