Rendőrségi feljelentés: harmadszor irtották ki Zamárdi vízparti fáit gázolajjal

Rendőrségi feljelentést tesz Zamárdi önkormányzata, mert valaki gázolajjal lelocsolta, ezzel pusztulásra ítélte egyik értékes vízparti fasorát. A település szabadstandjának keleti végében, a parti sétány mentén idén ültetett, 18 darabból álló 4-5 éves fákból álló, japán cseresznyefasorról van szó. A fák darabja 60 ezer forintot ér – számolt be Csákovics Gyula, a település polgármestere a HírBalatonnak. Harmadszor történt természetkárosítás ezen a partszakaszon, mert zavarták valakinek a kilátását a fák.

A polgármester elmondta, hogy a természetkárosítás a nyár végén történt. Azért várt az önkormányzat a feljelentéssel, mert megrendelt egy igazságügyi szakértői véleményt, amely megérkezett.
„Az anyagi kár sem mellékes, de ennél sokkal nagyobb az erkölcsi kár, ha ilyet sorozatosan el lehet ma követni büntetlenül” – adott hangot a felháborodásának, emlékeztetve arra, hogy ez a harmadik hasonló eset ugyanitt, ahol a növekvő fák valakinek, vagy valakiknek zavarják a kilátását a Balatonra.
Az elmúlt években ugyanezzel a módszerrel kétszer is kipusztították a szabadstrand végében az Újszülöttek Ligetének fáit, a talajt is szennyezve, ezért kellett a településnek lemondania arról, hogy legyen egy ilyen ligete – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a rendőrség a korábbi esetekben megszüntette a nyomozást, mert nem akadt a tettes nyomára.
Megjegyezte, reméli most sikerülni fog, hiszen szűk az az ingatlankör, amelynek a kilátását zavarták a talajcsere után ültetett, kiirtott cseresznyefák. „Mivel a partszakasz és a módszer is azonos, feltételezhetően a személy is ugyan az, aki ezt elkövette” – mondta.
A sikeres nyomozás érdekében javasolni fogja a testületének, hogy ajánljanak fel nyomravezetői díjat – közölte Csákovics Gyula. Arról már döntöttek, hogy a strand kamerarendszerét kiterjesztik a sétány ezen területére is – tette hozzá.