Gasztrovárossá változott Balatonalmádi a hétvégén (veol.hu)

Harmadik alkalommal tartották a Megfőzzük Almádit egyesület szezonnyitó rendezvényét, idén is online szavazáson dőlt el a választható alapanyagok listája. Idén a zöldborsó, a meggy, a gomolya és a harcsa került középpontba.

Az a szabály, hogy az egyesületi tagok a közönségszavazáson nyertes négy közül legalább egy alapanyagot választanak, és ebből készítenek valamilyen ételkompozíciót. Itt a vegán étteremben a zöldség és a gyümölcs volt az alapanyag, készült csupazöld rizottó és tárkonyos meggyel készült gluténmentes morzsapite. Ilyenkor tagjaink a saját szájuk íze szerint formálják az ételeket, azaz mindenki a saját stílusának megfelelően alkot valamit. Vannak már olyan vendégeink, akik tematikusan járják végig a helyeket. Nekik nagyon jól jön a Szentesi Lovasfarm hintója, amire fel lehet kérezkedni és a résztvevő helyek között ezzel közlekedni. Ez a rendezvény nagyon jó arra, hogy megmutassuk, hogy Almádiban egyre több olyan hely van, ahol tényleg minőségi a vendéglátás és családias a hangulat – mondta el a veol.hu-nak Tornyos Balázs séf, a Megfőzzük Almádit Egyesület elnöke.

Az egyik egyesületi tag Iváncson Attila sajtmester gomolyasajtjából több vendéglátós is ételt álmodott, de igazi különlegesség lett az Almádi legnépszerűbb fagyizójában készült- meggyes gomolyafagylalt.

A héten már elkészült a próbafőzet és engem meglepett mennyire jó. Én mindig sajtoldalról közelítek, azt vallom, hogy a sajtnak magának olyan íze van, amit nem szeretnék megváltoztatni. Nálam nincs is fűszerezés, én nem használok köményt, hagymát, kaport vagy bármi mást csak sót. A gomolya kicsit édeskés, kicsit savanykás, sós tejtermék. Varga Tamás nagyon jól eltalálta az édesítést is, mert a fagylaltban az édes a sós, a savanyú és a keserű íz egyensúlyban van és fogyasztásakor kialakul az umami érzés, ami feledhetetlenné teszi

– hangsúlyozta Iváncson Attila.

A város népszerű halsütödéjében minden választható alapanyagból készítettek valamit.

Mi készítettünk zöldborsó krémlevest pirított mandulával. A meggy alapanyagot a desszertnél használtuk fel, mákkéregbe forgattuk a túrógombócot, és ehhez meggyragut készítettünk. A harcsából harcsapaprikást készítettünk és mellé kemencében sült túrós csuszát kínálunk. A grillezett gomolyához egy egyszerű kevert salátát adtunk, amit az egyik kedvelt öntetünkkel dobtunk fel. Rengetegen jöttek a rendezvényre, sokan kíváncsiak a szezonnyitó ételekre. Nálunk kétnapos a rendezvény, és délután élőzene is van, Balogh Sofia énekel

-közölte Márkus Ferenc tulajdonos.