Gasztroturista a téli Balatonnál – Festeticsek nyomában (hvg.hu)

Elegáns főúri kastély, kandalló mellett elköltött ebéd, vacsora, szauna, úszómedence, panoráma – az első igazi téli napokban tesztelték, mit tud ilyenkor a Balaton.


Meglehet, a turisták többsége még mindig nyáron utazik ide, mi hisszük, hogy télen is érdemes ellátogatni a tó partjára. Érdekes látnivalók, finom falatok, pompás panoráma nem csak főszezonban várja itt az embert. És még a fürdőruhánkat sem kell otthon hagyni.

Titkos ajtók mögött

Téli balatoni túránk célpontja ezúttal Keszthely volt. A Festetics kastély nyaralások esőnapján is remek program lehet, pláne ilyenkor télen. Romantikus a ködös kastélyudvarra kinézni, miközben mi bent sétálgatunk kristálycsillárok alatt, míves parkettán.

Abban viszont, ahogyan a horvát származású Festeticsek Keszthelyre kerültek, semmi romantika nincs: a hozomány reményében mindig idős özvegyasszonyokat vettek el. Festetics Kristóf 1739-ben így szerezte meg a Pethő család keszthelyi javait, 1745-ben kezdte el a család kastélyának építését. Keszthely fejlődésének nagyon jót tett a család érkezése: kórházat alapítottak és mesterembereket telepítettek a városba, később ők hozták létre a ma is működő agráregyetemet, a Georgikont is.

A hosszú évek sorozatos átépítései után kialakuló, U-alakú elegáns főúri kastélynak állítólag százegy szobája van (bár az itt dolgozók azt mondják, ők sosem számolták meg), ebből a nagyközönség tizennyolcat járhat be. A látogatás fénypontja egyértelműen a könyvtár, mely Magyarország egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára, a látványos galéria és a klasszicista könyvállványok egy keszthelyi asztalos, Kerbl János munkáját dicsérik, a kor legszebb műipari alkotásai. A könyvtár egyébként nem csak turistalátványosság, kutatási célokat is szolgál:  “Két évszázadon át gyűjtötték a Festeticsek a könyveket, több mint ötszáz év tudása és művészete tárul a szemünk elé a tölgyfapolcokon”. A kastély másik, hétköznapi látogatók  elől elzárt szárnyának termeiben rendezvényeket tartanak, és szálláshelynek kialakított elegáns lakosztályokat találunk itt. A titkos ajtók mögött  rejtőznek a cselédfolyosók és a díszes, fehér-kék csempéjű tálalókonyha. Utóbbi érdekessége, hogy egy étellift is taláható benne, ugyanis a főzés az alagsorban zajlott, fent már csak tálaltak, hogy aztán például reggelente – mindig szigorúan kilenckor – ágyba vigyék a Festeticseknek a reggelit.

Lakoma a présházban

S ha már az egykori  konyhában hagytuk abba, folytassuk az asztalnál, elvégre gasztroturistáskodunk: a kastélylátogatás után érdemes a Festetics család 1820-ban épült, klasszicista stílusú egykori présháza felé venni az irányt. Ebben a vonyarcvashegyi épületben működik ugyanis a Bock Bisztró Balaton .

A panorámás étteremben a Bíró Lajos vezette budapesti éttermekből ismerős fogások – mint például a libamáj szusi – mellett Ács István séf és csapata jellegzetes balatoni és zalai ételeket készít helyi alapanyagokból, modern felfogásban. Az étteremhez tartozó kétszáz éves pincében közel százféle balatoni bort tartanak.

Mi a pattogó tüzű kandalló mellett az új téli étlap fogásaiból igyekeztünk minél többet megkóstolni. Észnél kellett lenni, mert már az előételekkel jóllakhattunk volna:ropogós héjú fehér kenyér őrségi tökmagolajos vászolyi krémsajttal, szemet gyönyörködtetően díszített bélszíntatáros szendvics és hideg kacsamáj. Különlegességekre vágyóknak: tokhaltatárral töltött, fűszeres tejföllel tálalt káposztatekercs.

A levesek közül a hagyományos ízek kedvelői a bivalygulyást fogják szeretni. A burgonyakrémlevest gombakocsonya teszi különlegessé. A halászlét korhely módra kanalazzuk:a klasszikus fogás savanyú káposztával turbózott változata.

A főételek közül a  túrós tanyasi galuskával kínált harcsapaprikást, a hagymás rostélyos Bockos változatát, és a házi gyúrt tésztát milánói módra, panko morzsában sült sertés szűzérmékkel vétek lenne kihagyni.
Desszertnek még egy adag egymásra rétegezett krémekből összeállított, tejszínhabos „újragondolt somlói” – és gyakorlott gasztroturistáskodás ide vagy oda, moccanni is nehéz.
Szerencsére elég átsétálni az étteremből a földalatti folyosón a Zenit Hotelbe.  Szép kilátás, elegáns szobák, és – nem teli hassal javallt – kellemes wellness részleg szaunákkal,úszómedencével, egy erős kezű sportmasszőrrel.

Egy kis kirándulás

Ha kisüt a nap – vagy legalábbis nem esik az eső -, érdemes kis kirándulást tenni a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnához. A hely azért is érdekes, mert 136 méteres domb amin áll, egykor sziget volt a Balatonban. Az épület pedig azért, mert ez az ország egyetlen halászkápolnája, ”a néphit szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. Gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a tanúhegyekre Szigligettől Badacsonyig   – tudható meg a település honlapjáról.

A hvg.hu cikke fotókkal itt olvasható.