Páratlan fotókon a dámvadak barcogása Somogyban (mti)

Ragyogó fotókat készített az MTI munkatársa a napokban a dámszarvasok barcogásáról a somogyi erdőkben. A dámvadak párzása, üzekedése október elejétől november közepéig tart.

Dámszarvasbika és -tehén párzása (MTI/Kovács Attila )

D TT20181019002

Dámszarvasbikák (Dama dama) a SEFAG Zrt. területén  (MTI/Kovács Attila)

 

D TT20181019003

Dámszarvasbikák és -tehenek üzekedése a SEFAG Zrt. területén (MTI/Kovács Attila)

 

A Wikipédia ezt írja a dámvadak szaporodásáról:

A dámszarvasok üzekedése (barcogás) október eleje – november közepe között zajlik, egy hónappal később, mint a gímszarvasoknál. A bikák csoportjai kora ősszel bomlanak fel, amikor az agancsaikról a barkát, (más néven háncs) már letisztították. A dámszarvasok barcogása a gímszarvasétől jelentősen eltér, mivel a dámok lek-ben üzekednek, míg a gímszarvasbikák háremeket foglalnak, illetve védenek a konkurens bikákkal szemben.

A dámbikák között szintén folynak párharcok, de nem olyan súlyosak, mint a gímszarvasoknál. A dámbikák a barcogó helyeken úgynevezett barcogó teknőket kaparnak, amelyeket egyfajta üzekedési mikroterritóriumnak lehet tekinteni. A barcogó helyen a tehenek keresik fel a bikákat és közülük különböző, sikerességre utaló jegyeik alapján választanak. A dámbika szaporodási sikerét testnagysága, hangja, agancsának nagysága és barcogó teknőjének helye határozza meg. A párzási hang, a barcogás, gurgulázó torokhang.

Május végén, június elején ellik meg a nőstények borjaikat, amelyeket a gímszarvashoz hasonlóan gondoznak. Az első napokban a rejtekhelyen hagyja őket az anyjuk. Többhetes szoptatás után áll át a borjú a növényi táplálékra. A borjak pettyes szőrzete többnyire egész életükön át megmarad. A fiatal állat hamarosan csak a méretében különbözik a nőstényektől. A fiatal bikákat többnyire kétéves korukban zavarják el a csapatból, a tehenek azonban általában a szülőcsoportjukban élik le egész életüket.