Forgalmas ősz zajlik a Balatonnál (sonline.hu)

Felemás szezont zártak idén a balatoni települések, ugyanis vannak olyan helyek, ahol rekord idegenforgalmi adó realizálódott, míg másutt csökkentek a turisztikai bevételek. A belföldi turizmus az év harmadik negyedében 27 százalékkal bővült, áll az egyik legnagyobb online szállásközvetítő cég elemzésében. Ezt érzékelték a szolgáltatók Balatonlellén is, ahol remek bevételeket hozott az első háromnegyed év.

Az idei nyár idegenforgalmi adó szempontjából minden idők egyik legjobb nyara volt, s a tavasz és az ősz is jól alakult – mondta el a sonline.hu-nak Kenéz István, Balatonlelle polgármestere.  Hozzátette: több mint 90 millió forintot jelentett ez bevételi oldalon, ráadásul a többi idegenforgalmi szolgáltatásnál is az előző évekhez hasonló eredményt hozott ez a szezon.

Növelni tudta bevételeit Zamárdi városa is, ahol idén minden eddiginél többen pihentek.  Október végéig 166 millió forint idegenforgalmi adót fizettek be a szállásadók – mondta el a sonline.hu-nak Csákovics Gyula, polgármester. Ez 5 millió forinttal magasabb bevétel, mint egy évvel korábban. Ráadásul tavaly év végére érték el a 165 millió forintot, idén elérhetik a 170 millió forintot is – fejtette ki.  Hozzátette: nagyon sokat számított, hogy nem hagyták unatkozni a turistákat Zamárdiban.  Ezek a bevételek nem realizálódhattak volna, ha nem lenne ilyen sok és színvonalas rendezvényünk – fogalmazott  Csákovics Gyula.

Fonyódnak sincs oka panaszkodni, mert idén februárban a kolbászfesztivál idején például annyian fordultak meg a városban, mint egy meleg nyári napon. A szezonban pedig üres szállást szinte nagyítóval kellett keresni. 38 millió forint idegenforgalmi adóbevétel keletkezett az idei nyáron – közölte Hidvégi József, fonyódi polgármester. Ez tíz százalékos visszaesés 2018-hoz képest, ami azért van, mert idén nem üzemelt a fonyódligeti tábor.  Hidvégi József hozzátette azt is, mindenképpen elégedett ezzel a nyárral is, hiszen amikor a város élére került 2006-ban mindössze 68 ezer vendégéjszakát tudhatott magának a város.

Balatonföldváron is csekély visszaesés tapasztalható közölte Futó Zsófia, a városháza szóvivője. A januártól szeptemberig terjedő időszakban 178 ezer éjszakát töltöttek Balatonföldváron a turisták – mondta Futó Zsófia. Ebben az időszakban 48 millió forintnyi idegenforgalmi adót fizettek be, de év végéig ez még 53 millió forintig emelkedhet.

Balatonszárszón nagyjából hasonló eredményeket hozott ez a nyár, mint az előző, 31,7 millió forint kurtaxát szedtek be. A településen a turisták ezen a nyáron – októberig – több mint 79 ezer vendégéjszakát töltöttek – írja a sonline.hu.