Fonyódon akcióztak a közlekedési rendőrök

Drónnal és civil autókkal, összehangolt akció és finn módszeres ellenőrzés zajlott hétfőn Fonyódon és vonzáskörzetében, huszonhét szabálysértővel szemben léptek fel a rendőrök – a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. Közel félezer sofőrt ellenőriztek, egy sem ivott alkoholt, de a sebességgel és a biztonsági öv használatával akadt gond – derül ki a közleményből.

 

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei május 20-án Fonyód és vonzáskörzete forgalmát ellenőrizték fokozottan. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nemcsak civil autókkal, hanem drónnal is ellenőrizték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak. Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul.

Az akció ideje alatt a járőrök 479 gépjárművezetőt ellenőriztek, egyetlen sofőrrel szemben sem merült fel az ittasság gyanúja. A rendőröknek kiemelten sebességtúllépés és biztonsági öv használatának hiánya miatt összesen 27 esetben kellett intézkedniük. Az ellenőrzést három járőrautó, öt civil gépkocsi, egy sebességmérő berendezés és egy drón segítette.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű ellenőrzéseket.